Ze zoo v Pásmu Gazy odvezli přes 40 zvířat, žila ve strašlivých podmínkách

Ochránci zvířat z mezinárodní organizace Four Paws (Čtyři tlapky) dnes odvezli ze zoologické zahrady v palestinském Pásmu Gazy čtyři desítky zanedbaných zvířat. Dlouho dojednávaná operace je již čtvrtým a zatím největším přesunem zvířat z Pásma Gazy, které je sužované už několik let ekonomickou krizí, informovala agentura AP.

Mezi zvířaty odvezenými ze zoo ve městě Rafáh, které leží na jižní hranici Pásma Gazy s Egyptem, byli lvi, lišky, opice, pelikáni či pštrosi. Přemístěni budou do rezervací v Jordánsku.

"Zvířata v zoo v Rafáhu žila příliš dlouho v nepředstavitelně hrozných podmínkách," uvedl veterinář Amir Chalíl z organizace Four Paws, která sídlí ve Vídni. Některá ze zvířat se pomoci nedočkala, zemřela hlady nebo zimou. Začátkem roku v Rafáhu například umrzla čtyři lví mláďata. V únoru si zoo vysloužila kritiku ochránců zvířat za to, že neodborně odstranila mladé lvici drápy, aby si s ní mohli návštěvníci za peníze hrát.

Důvodem špatných podmínek v zoologických zahradách v Pásmu Gazy, z nichž některé už byly uzavřeny, je ekonomická krize v regionu, který ovládá téměř 12 let radikální hnutí Hamás. To vede ozbrojený konflikt s Izraelem, který kvůli tomu v roce 2007 zavedl blokádu území.

Pásmo Gazy, kde žije asi 1,8 milionu lidí, se potýká také s humanitární krizí. V oblasti je i nedostatek pitné vody a elektřina funguje jen několik hodin denně.

Související

Jakub Záhora (použito se svolením Jakuba Záhory) Rozhovor

Předání Gazy palestinské samosprávě paradoxně zhoršilo kvalitu života Palestinců, uvádí Záhora

Před třiceti lety, 18. května 1994, byla v Pásmu Gazy formálně nastolena palestinská samospráva a Izrael zde omezil svou vojenskou přítomnost. Byť to může tuzemské veřejnosti připadat paradoxní, kvalita života Palestinců se tím zhoršila, konstatuje Jakub Záhora z Pražského centra pro výzkum míru na Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních studií Univerzity Karlovy. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz připomíná, že Izrael se z Pásma Gazy definitivně stáhl s více než desetiletým odstupem, přičemž interpretace motivů tehdejší vlády premiéra Ariela Šarona se velmi různí. Odborník na současný Izrael také nastínil základní argumenty sporu o to, zda Izrael skutečně přestal Pásmo Gazy okupovat, stejně jako důvody, proč v izraelské společnosti nyní sílí hlasy označující předání Gazy Palestincům za základní strategickou chybu.

Více souvisejících

Pásmo Gazy zoo Zvířata

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

RB OSN zamítla rezoluci o zákazu jaderných zbraní ve vesmíru

Rada bezpečnosti OSN (RB OSN) v pondělí zamítla návrh rezoluce předložený Ruskem, který požadoval zákaz rozmisťování nebo používání zbraní ve vesmíru. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy