Koho budou volit obyvatelé osad či izraelští Arabové? Při izraelských volbách rozhoduje i odkud kandidát je

Dnešní izraelské volby jsou ve znamení vysokých sázek. Rozhoduje se o tom, jestli dosavadní izraelský premiér, Benjamin Netanjahu, přezdívaný Bibi, usedne do křesla předsedy vlády už popáté. Zpravodajský server Ynetnews vyzpovídal několik občanů Izraele, aby zjistil, koho by si nejraději zvolili.

V roce 2015 Netanjahu těsně před volbami prohlásil, že arabští voliči jsou k volebním stánkům v „hejnech“. Jeho varování zafungovalo, Netanjahu získal většinu. Za svá slova se později omluvil.

Jeho sobotní prohlášení, že rozšíří izraelskou svrchovanost až na okupovaný Západní břeh, lze považovat za obnovení této taktiky. Izraelský premiér tím dozajista chce získat na svou stranu ty voliče, kteří z ideologických důvodů považují Západní břeh s jeho podstatnými místy izraelské historie (Někteří Izraelci o tomto území stále hovoří jako o Judeji a Samaří) za přirozenou součást Izraele a proto podporují i budování osad zde.

Nicméně, ačkoliv si tímto výrokem Netanjahu zajistil přízeň dalších pravicových stran, s kterými může po volbách utvořit menšinovou vládu či koalici, není vůbec jisté, že si tím získal na svou stranu všechny obyvatele osad. Jak podotýká Ynetnews, v minulých volbách 40% obyvatel osady Alfej Menaše volilo středové a levicové strany.

To je dáno tím, že mnozí osadníci jdou na Západní břeh nikoliv z ideologických důvodů, ale ze sociálních důvodů. Za vlády Netanjahua došlo k prudkému zdražení mnoha komodit, zvláště pak bytů a pro tyto obyvatele tedy nepředstavuje politika, kterého by chtěli volit.

Obecně je ekonomika jedním z nejdůležitějších témat dnešních voleb. Ačkoliv má Izrael jen 4% nezaměstnanost a pulzující „start-upovou ekonomiku“, zároveň má jednu z největších měr chudoby mezi zeměmi OECD, největší propast mezi bohatými a chudými a jedny z největších životních nákladů na světě. 14% izraelských pracujících občanů žije v chudobě, podle ekonomického průzkumu OECD z roku 2018. Očekává, že se v následujících letech číslo ještě zvýší.

S chudobou se potýkají zvláště palestinští obyvatelé Izraele. Arabští Izraelci obecně se za vlády Netanjahu cítí být občany druhé kategorie. Toto jejich přesvědčení v nich posílilo schválení kontroverzního zákona minulý rok, podle něhož je Izrael výlučně židovským státem. „ Bibi nám vrazil nůž do zad,“ myslí si Walid Satar,Drůz z města Isfija, který sloužil v Izraelských obranných silách. „Podporujeme Stát Izrael a Bibi nás přirovnal k Arabům z Umm al-Fahm (město v Izraeli, které je považována za centrum arabského terorismu – poznámka redakce), kteří provádějí teroristické útoky.“

Podle průzkumů těsně před volbami bylo 40% izraelské arabské populace – kteří tvoří 20% izraelské populace -  nerozhodnuto, koho budou volit a zda-li budou vůbec volit. Současnému vedení vyčítají, že vnáší mezi Izraelce a Araby klíny. Zároveň však mnohé z nich neoslovují rozhádané arabské strany.

Právnička Halal Talawiová se svěřila Ynetnews, že jí na arabských stranách vadí, že vyzdvihují palestinskou otázku na úkor sociálních témat, které ji trápí mnohem více. Zdravotní sestra Hanan Zebargová je natolik znechucená z arabských stran, které „ jen mluví“, že svůj hlas odevzdá poměrně překvapivě Likudu, protože „nám pomáhá vyřešit problémy v sousedství“ a Bibi přináší „bezpečnost“.

Rozmanitá izraelská společnost je obecně velmi rozdělená a preference Izraelců mohou být ovlivněny mnoha zvláštními faktory, např. podle etnického původu. Rozhodují se tedy podle toho, zda-li patří k Aškenázům (Židé, kteří přišli do Izraeli především z Evropy či Ameriky) či k Sefardům (Židé, kteří do Izraele přišli z jižní Evropy, zvláště Španělska, severní Afriky či Asie).

Majitel lokální kavárny z města Ašdod sdělil Ynetnews, že v jeho městě je většina obyvatel sefardského původu a proto nebudou volit představitele hlavního konkurenta Likudu, středové strany Modrá a bílá, protože jsou Aškenázského původu. Na druhou stranu v městě žije poměrně početná komunita Židů z bývalých sovětských republik, kteří plánují dát hlasy v Moldavsku narozenému Avigdorovi Liebermanovi, předsedovi pravicové strany Jisra'el bejtenu.     

Související

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

Více souvisejících

Izrael Benjamin Netanjahu arab volby v Izraeli

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 2 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy