Z Afriky se vyváží více zlata, než kolik se oficiálně uvádí. Kde drahý kov končí?

Oficiální statistiky zlata vyváženého z afrických zemí nekorespondují s statistikami zlata, které se dováží do Spojených arabských emirátů (SAE), ukázalo vyšetřováni agentury Reuters. To naznačuje, že se do SAE možná dostává nelegálně. SAE představuje největšího importéra zlata z afrických zemí na světě, z něj potom putuje na trhy do Evropy, USA a dalších částí světa.

Celní údaje ukazují, že Spojené arabské emiráty dovezly v roce 2016 zlato z Afriky ve výši 15,1 miliardy dolarů, což je více než jakákoli jiná země. Jedná o nárůst z 1,3 miliardy dolarů v roce 2006. Celková hmotnost byla 446 tun, v různých stupních čistoty - v roce 2006 to bylo 67 tun.

Velká část tohoto zlata však nebyla zaznamenána ve vývozu afrických států. Průmyslové těžební firmy v Africe sdělily agentuře Reuters, že své zlato neposílají do SAE - což naznačuje, že dovoz zlata z Afriky pochází z jiných, neoficiálních zdrojů.

Zlato pocházející z těchto zdrojů je většinou získáváno prostřednictvím tzv. řemeslné těžby, kdy je zlato těženo ručně. Těžká a nebezpečná práce, při které jsou unikají chemikálie do skal, půdy a řek, poskytuje živobytí miliónům Afričanů, kteří si od toho slibují získání peněz, jaké jinak nemohou vydělat.

Podle zprávy Světové banky (SB) a mezinárodní rozvojové organizace Pact v drobné těžbě pracuje více než 40 miliónu lidí na světě. Z toho v jižní Asii 16,3 milionu lidí, 12 milionů v Indii, 9,8 milionu ve východní Asii a Tichomoří, 9 milionů v Číně, 2 miliony v Latinské Americe a Karibiku, 1,9 milionu na Blízkém východě a v severní Africe a 100.000 ve východní Evropě a ve Střední Asii.

V subsaharské Africe pracuje v tomto odvětví dle zprávy asi 9,9 milionů lidé. Ačkoliv zpočátku začínala drobná těžba jako rýžování zlata podobné rozmachu zlaté horečky v USA, nyní se jedná o „velkoplošný a nebezpečný“ byznys řízený zločineckými syndikáty pod zahraniční kontrolou, uvedl prezident Ghany Nana Akufo-Addo v únoru na důlní konferenci. Ghana je druhým největším producentem zlata v Africe.

Ne všichni aktéři v řetězci porušují zákon. Někteří horníci pracují legálně, zlato však prodávají zprostředkovatelům, kteří už mohou legální pravidla porušovat. Mohou zlato vyvézt rovnou ze země letecky nebo je propašovat přes prostupné hranice Afriky.

Například, Demokratická republika Kongo (DRC) je hlavním producentem zlata, ale její oficiální vývoz představuje jen zlomek odhadované produkce. Většina zlata je pašována do sousední Ugandy a Rwandy. Představitelé země přiznávají ,že s tím nemůžou nic udělat. Unikají jim tak obrovské částky z daní.

Obchod se ze zlatem

Podle databáze statistik mezinárodního obchodu OSN, Comtrade, většina zlata skončila v roce 2016 v SAE, které přeskočily Čínu jako největšího příjemce zlata na světě a to dvojnásobně (třetí bylo Švýcarsko). Největší obchody se zlatem jsou tak v Dubaji. Celkově obchodování se zlatem tvoří téměř jednu pětinu HDP SAE.

SAE oznámily dovoz zlata ze 46 afrických zemí pro rok 2016. Z těchto zemí 25 neposkytlo Comtrade údaje o vývozu zlata do SAE. V případě ostatních 21 zemí SAE uvedly, že dovezly více zlata než kolik tyto země uvedly, že vyvezly. Zatímco SAE řekly, že z těchto zemí dovezly zlato ve výši 7,4 miliardy dolarů, africké země uvedly, že vyvezly zlato v hodnotě 3,9 miliardy dolarů (asi 67 tun).

Dle některých expertů mohou být malé rozdíly důsledkem rozdílně uváděných nákladů na dopravu a daních, časovým zpožděním mezi odvozem a přijetím nákladu nebo jednoduše chybami. Podle analytiků specializujících se na zlato část obchodu, zejména z Egypta a Libye, by mohla zahrnovat zlato, které bylo recyklováno.

Odborníci oslovení Reuters však poukazují na to, že v 11 případech byla hodnota za kilogram, kterou deklaroval dovoz SAE podstatně vyšší než hodnota, kterou uváděly vyvážející země. To je dle ekonoma a odborníka na kapitálové toky v Africe, Leonce Ndikumana, „klasickým případem nedostatečné fakturace vývozu“ za účelem snížení daní. Americký ekonom Matthew Salomon agentuře Reuters řekl, že tyto trvalé nesrovnalosti mohou „identifikovat významná rizika nezákonné činnosti.“

Na rozdíl od západních organizací a států, které nechtějí mít z nezpracovaným zlatem přímo pocházejícím z afrických zemí příliš společného kvůli obávám, že se spojeno s korupcí a porušováním lidských práv, limitované regulace v SAE z ní činí ideální místo pro převoz zlata. Podle afrických obchodníků může být zlato importováno do Dubaje za minimální dokumentace.

SAE na otázky Reuters nereagovaly. Hlavní komoditní trh SAE, Dubai Multi-Commodities Center (DMCC), uvedl, že má přísná regulační pravidla ohledně obchodu se zlatem, které jsou sladěny s mezinárodními srovnávacími kritérii Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a požadují exportní certifikáty.

Související

Bitcoin Komentář

Zlato nebo Bitcoin pod stromeček? Pro a proti investice jako vánočního dárku

Zdání klame, říká se, jenže právě nyní, jen pár dní před rozdáváním dárků u vánočního stromečku, to platí o to víc. Trápíte se možná tíživou otázkou, co byste zrovna měli pořídit jako vánoční dárek. Určitě chcete, aby to nebylo nic všedního a „měkkého“, ale ani příliš drahého. Když se člověk podívá třeba na řadu grafů vývoje investičních nástrojů, možná taky přijde nápad: Investice jako dárek. Stojí za to třeba koupit si pod stromeček nějaký ten Bitcoin nebo zlato a čekat pár měsíců na to, až se vše zhodnotí?

Více souvisejících

Zlato spojené arabské emiráty afrika Ghana doly

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 25 minutami

před 25 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel

Při zahájení festivalu United Islands of Prague prezident Petr Pavel zdůraznil, že vstup České republiky do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy