Vůdce IS Bagdádí se přestal schovávat. Na videu slibuje pomstu

Vůdce Islámského státu (IS) abú Bakr Bagdádí se po pěti letech objevil na propagandistickém videozáznamu. Na videu potvrzuje, že bitva v obci Baghúz, která byla poslední baštou islamistů v Sýrii, skončila. Slibuje nicméně pomstít bojovníky IS, kteří byli zabiti nebo uvězněni. Velikonoční útoky na Srí Lance byly podle něj odvetou za ztráty Islámského státu v Baghúzu. Záznam zveřejnila propagandistická agentura IS Al-Furkán. Jak poznamenala agentura Reuters, pravdivost videa nebylo možné nezávisle ověřit.

Kdy byl 18minutový videozáznam natočen, není jasné. Bagdádí na něm nicméně zmiňuje některé nedávné události, jako například vítězství Benjamina Netanjahua v izraelských parlamentních volbách, pád alžírského prezidenta Abdal Azíze Butefliky i sudánského vůdce Umara Bašíra. Hovoří rovněž o nedávných útocích na Srí Lance, při kterých zahynulo přes 250 lidí.

Muž identifikovaný jako Bagdádí sedí na záznamu na zemi a pomalu hovoří ke skupině svých stoupenců, po boku má pušku. Uznává, že skupina přišla o takzvaný chalífát v Iráku a Sýrii, nicméně dodává, že bitva se Západem a jeho spojenci ještě zdaleka neskončila.

"Pravdou je, že bitva mezi islámem a jeho stoupenci a křižákem a jeho lidmi je dlouhou bitvou. Bitva o Baghúz skončila a ukázala brutalitu a barbarství křižáckého národa vůči muslimskému národu," říká Bagdádí. "Na druhou stranu (ale bitva) ukázala odvahu, statečnost a vytrvalost muslimského národa," dodává vůdce IS.

List The New York Times poznamenal, že plnovous Bagdádího je mnohem šedivější než před pěti lety, kdy na naposledy zveřejněném záznamu hovořil ke svým stoupencům v mešitě v iráckém Mosulu.

V minulosti se objevilo několik spekulací na téma, zda je vůdce Islámského státu stále naživu. Podle bezpečnostních zdrojů se nejspíš ukrývá v nějaké odlehlé oblasti Iráku či Sýrie. Za informace vedoucí k Bagdádího dopadení vypsali Američané odměnu 25 milionů dolarů (576 milionů korun), vůdce IS je tedy nejhledanějším mužem na Zemi.

Islámský stát byl na vrcholu moci v roce 2014, kdy 29. června vyhlásil na dobytém území na severozápadě Iráku a na východě a severu Sýrie takzvaný chalífát. V Iráku byl IS definitivně poražen v prosinci 2017, zahynulo nejméně 80.000 lidí.

V Sýrii byl Islámský stát v říjnu 2017 vytlačen arabsko-kurdskou milicí z města Rakka, které dříve sloužilo jako hlavní bašta IS v Sýrii. Na posledním zbytku území, obci Baghúz na východě Sýrie, byl ale Islámský stát poražen až letos 23. března.

Související

Abú Bakr al-Baghdádí při svém prvním veřejném vystoupení

Islámský stát ovládal v Iráku a Sýrii území o rozloze Maďarska

Islamistický teroristický Islámský stát (IS) byl na vrcholu moci v letech 2014 a 2015, kdy v červnu 2014 vyhlásil na dobytém území na severozápadě Iráku a na východě a severu Sýrie takzvaný chalífát, tedy vládu hlavy muslimské obce. Do jeho čela se tehdy v iráckém Mosulu postavil vůdce IS abú Bakr Bagdádí, který byl loni zabit. Tehdy IS ovládal území o rozloze 90.000 až 100.000 kilometrů čtverečních (přibližně rozloha Maďarska či Portugalska, asi o 20.000 km2 víc než ČR), kde žilo podle odhadů osm až 12 milionů lidí. V Iráku byl IS definitivně poražen v prosinci 2017, v Sýrii před rokem, 23. března 2019.

Více souvisejících

Abú Bakr al-Bagdádí (vůdce ISIL) Islámský stát (IS)

Aktuálně se děje

před 10 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 27 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy