Írán patrně roztrhá jadernou dohodu. Ultimátum běží. Co udělá EU?

Írán odstoupí od Smlouvy o nešíření jaderných zbraní (NPT), pokud evropské mocnosti nezachrání novější jadernou dohodu s Íránem z roku 2015, od které loni odstoupily Spojené státy. Podle íránské polooficiální agentury Fars to dnes řekl vysoce postavený íránský zákonodárce. Šéfka diplomacie Evropské unie Federica Mogheriniová reagovala upozorněním, že EU své hodnocení íránského přístupu k jaderné dohodě nezakládá na politických prohlášeních, ale na faktických zjištěních Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Podle nich zatím Teherán podmínky plní.

"Není mnoho času do uplynutí 60denního ultimáta, které Írán dal Evropanům na záchranu dohody (z roku 2015). Poté Írán přestane dodržovat Smlouvu o nešíření jaderných zbraní," řekl Modžtaba Zolnúrí, který stojí v čele jaderného výboru íránského parlamentu.

Napětí mezi Teheránem a Washingtonem se zvýšilo poté, co americký prezident Donald Trump loni oznámil, že USA od jaderné dohody mezi Íránem a světovými mocnostmi odstupují, a zavedl proti islámské republice nové sankce. Írán se letos rozhodl začít dohodu vypovídat.

Letos v květnu Teherán oznámil, že některé závazky přestane plnit, a dal ostatním signatářům (Francii, Británii, Německu, Rusku a Číně) dva měsíce na to, aby ochránily íránské hospodářství před dopadem amerických sankcí. Dnes mluvčí Íránské organizace pro atomovou energii Behrúz Kamálvandí oznámil, že Írán 27. června překročí limit obohaceného uranu stanovený dohodou. Zároveň však uvedl, že evropské země stále mají čas na to, aby ochránily Írán před americkými sankcemi.

"Chtěla bych jasně říct, že naše hodnocení jaderné dohody nebylo, není a nebude založeno na nějakých prohlášeních, ale na hodnocení, které provádí MAAE, na jejích faktických zprávách," zdůraznila po jednání ministrů zahraničí zemí unie Mogheriniová. EU podle ní zakládá svůj přístup na faktech a důvěryhodném ověřovacím mechanismu. "Írán zatím své jaderné závazky plní tak jsme očekávali a jak jsme společně s většinou světového společenství žádali," podotkla šéfka unijní diplomacie.

Mogheriniová dodala, že pokud se hodnocení ze strany MAAE změní , bude muset EU svůj přístup modifikovat. "Nehodlám ale rozvádět jak a kdy by se tak stalo, protože Írán dál (podmínky dohody) plní a velmi doufáme, že v tom bude pokračovat," doplnila s tím, že se nechce pouštět do "hry na obviňování" z toho, kdo je odpovědný za nynější růst napětí, kdy je už řadu měsíců složitější dohodu podporovat.

[VIDEO] Komentář ministra @TPetricek po jednání Rady #EU pro zahraniční věci v Lucemburku. Témata: #Írán, #Ukrajina, vstup #SeverníMakedonie a #Albánie do EU. #FAC ????https://t.co/6AvFmy8ebh

— MZV ČR (@mzvcr) 17. června 2019

Podle dohody z roku 2015 nesmí Írán obohacovat uran nad 3,67 procenta. Před uzavřením dohody Írán ve výkonných odstředivkách obohacoval uran na 20 procent, avšak vždy popíral, že usiluje o jadernou zbraň. Pro ni je potřeba 20 kilogramů uranu obohaceného na více než 90 procent, který je možné získat několikaměsíčním provozem zhruba 1500 odstředivek.

Členy jaderného klubu NPT z roku 1968 zavazuje k tomu, aby jaderné zbraně či jiná jaderná výbušná zařízení nepředávali dalším zemím, ani jim nenapomáhaly při jejich vývoji. Státy bez nukleárních zbraní se podpisem smlouvy vzdaly případných snah o jejich získání. Všechny signatářské země navíc souhlasily s tím, že umožní Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE) kontrolu dodržování svých závazků. Írán se k NPT připojil hned od jejího vzniku, v souvislosti s odstoupením USA od jaderné dohody z roku 2015 se však opakovaně ozývají v Íránu názory, že by země mohla od NPT odstoupit.

Související

Více souvisejících

Írán jaderná dohoda s Íránem EU (Evropská unie) Jaderné zbraně Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) Federica Mogherini

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Everest zřejmě přestane být tak dosažitelný, vyplývá z rozhodnutí soudu

Z Nepálu přichází špatná zpráva pro horolezce. Tamní nejvyšší soud totiž nařídil vládě, aby omezila počet povolení k výstupu na nejvyšší horu světa Mount Everest a další himálajské vrcholy. S odkazem na právníka, který o omezení usiloval, o tom informovala AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy