Muslimská verze transsexualismu? Dívky jsou nuceny se oblékat jako chlapci

V patriarchálních společnostech jsou více ceněni chlapci než dívky. Na vlastní kůži to poznala 13letá Mangala Karimyová, kterou její rodiče nutili oblékat se a chovat jako kdyby byla kluk. V Afghánistánu se nejedná o nic neobvyklého. Tradice bacha posh, kdy až do puberty se dívky oblékají a chovají jako chlapci, je zde poměrně rozšířená, uvádí stanice CNN.

Rodiče Mangaly měly ještě před ní dvě dívky. Její otec toužil po synovi, který by mu pomáhal během práce na poušti, např. by mu dával jídlo a vodu. Poté, co se Mangala narodila, ji tedy přeměnili na chlapce.

V silně konzervativní afghánské společnosti se od chlapců očekává, že budou otcům pomáhat s prací venku a jednat s obchodníky. Od dívek se naopak očekává, že budou dělat domácí práce. Pokud by dívka např. šla k k obchodníkům na trhu a zpříma s nimi mluvila, bylo by to považováno za šokující a nepřístojné.

Ten muž, který má jen dcery, je tak v mnohém omezen. Dochází tak k jistému paradoxu, že s cílem čelit velmi přísnému a konzervativnímu myšlení o pohlaví se musí uchylovat k porušování těchto genderových norem.

Dívky, které jsou vystavěny tradici bacha posh, mají do určité míry svobodu, kterou by jinak nepoznaly. Např. mohou s chlapci hrát fotbal, což by jako dívky nemohly. Zároveň však tato svoboda může být zneužívána různými lidmi, kteří je nutí tančit, pít a být sexuálně aktivní, přičemž to z nich může dělá v tradičně konzervativní kultuře společenské vyvrhele.

Jsou též známy případy, kdy ostatní dívky se vysmívají či bijí onu „dívku-chlapce“. Bacha posh, též mívají potom v dospělosti psychické problémy, protože musí přejít z mužské role do té ženské.

Jak se též dívky mění v ženy, bývá obtížnější utajit jejich pravé pohlaví. National Geographic uvádí, že není neobvyklé, že tyto dívky jsou na ulicích obtěžovány, osočovány z transexualismu a z toho, že jednání proti zvykům islámu.

Není jisté, kolik přesně takovýchto dívek změněných na chlapce v Afghánistánu existuje. Rodiny obecně považují chlapce za předmět pýchy, zatímco za dívky se spíše stydí a proto nepřiznávají, kolik mají dívek. Nicméně, výzkumníci zjistili, že každá rodina zná někoho, kdo patří mezi bacha posh.

Afghánská vláda o té tradici ví, ale příliš proti ní nepostupuje. Považuje ji za součást afghánské historie a kultury. Ačkoliv islám, zvláště jeho tvrdá salafistická verze prosazovaná hnutím Tálibán, výrazně přispívá k uchovávání tohoto ultrakonzervativního pohledu na muže a ženy, tradice bacha posh má být ještě předislámská.

Související

Více souvisejících

Afghanistán transgender islám ženy Muži

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

Statisíce lidí přijdou o práci, milion míst změní digitalizace, varuje Jurečka

V následujících sedmi až osmi letech v Česku přijde o práci 300 000 lidí a další milion pracovních míst se výrazně změní kvůli digitalizaci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy