Íránské revoluční gardy varují: Naše rakety trefí i letadlovou loď

Íránské rakety jsou schopny s vysokou přesností zasáhnout na moři letadlové lodě. Ve vysílání íránské státní televize to dnes prohlásil šéf íránských revolučních gard Hosejn Salámí. Ten byl do vedení gard jmenován v dubnu.

"Tyto střely jsou vyrobeny na území Íránu a je těžké je zachytit a sestřelit," uvedl generálmajor Salámí, z jehož projevu citovala agentura AP. Salámí řekl, že technologie, které Írán využívá ve svém balistickém programu, změnily poměr sil na Blízkém východě.

Washington viní Teherán z útoku na dvojici tankerů blízko strategického Hormuzského průlivu, po němž minulý týden skokově vzrostly světové ceny ropy. Írán obvinění odmítá a označuje ho za součást americké kampaně proti své zemi.

Úřadující americký ministr obrany Patrick Shanahan v pondělí oznámil, že Spojené státy v reakci na růst napětí mezi USA a Iránem vyšlou na Blízký východ dalších 1000 vojáků. Úkolem posil podle něj bude chránit americký personál a zájmy Spojených států v této oblasti.

Vztahy mezi USA a Íránem jsou na bodu mrazu od minulého roku, kdy americký prezident Donald Trump oznámil, že Washington odstupuje od mezinárodní jaderné dohody s Íránem z roku 2015. Trump následně uvalil na islámskou republiku nové sankce.

Trumpovi na jaderné smlouvě s Íránem například vadilo, že se nevztahuje na íránský balistický program. Spojené státy jako varování Íránu v květnu poslaly do oblasti Blízkého východu letadlovou loď USS Abraham Lincoln s doprovodnými plavidly a také bombardéry B-52.

Írán v pondělí oznámil, že 27. června jeho zásoby nízko obohaceného uranu přesáhnou limit stanovený dohodou z roku 2015. Dohodu vypovídá také v otázce dodržování množství zásob těžké vody. Teherán ale zároveň uvedl, že evropské země stále mají čas na to, aby ochránily Írán před americkými sankcemi.

Související

Více souvisejících

Írán válečné lodě Americká armáda (U.S. Navy)

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy