24 trestů doživotí. Turecký soud zatočil s pučisty, neunikl ani šéf letectva

Turecký soud dnes kvůli nezdařenému pokusu o puč z roku 2016 odsoudil k doživotnímu vězení 24 lidí, převážně bývalých vysokých představitelů armády. Informovala o tom agentura AFP. V jednom z největších procesů, který turecké soudy v souvislosti s pokusem o převrat vedly, bylo celkem 224 obžalovaných. Jedním z nich byl i duchovní Fethullah Gülen, který žije v exilu v USA a byl souzen v nepřítomnosti.

Soud s více než dvěma stovkami osob začal v Ankaře v květnu 2017. Obžalobu si vyslechli mimo jiné i někdejší prominentní armádní důstojníci, včetně 26 generálů, které turecká justice považuje za hlavní organizátory nezdařeného puče z července 2016.

Na doživotí soud odsoudil mimo jiné bývalého velitele letectva Akina Öztürka nebo bývalého vojenského poradce prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, plukovníka Aliho Yaziciho.

Oběma, stejně jako 15 dalším lidem, soudce udělil za porušení ústavy a použití násilí při pokusu o převrat tresty doživotního vězení s přitěžujícími okolnostmi. To mimo jiné znamená, že odsouzení nemají možnost podmínečného propuštění a tresty si musejí odpykat ve věznici se zvýšenou ostrahou.

Většina obžalovaných - 176 - čekala na rozsudek ve vazbě, pouze 35 lidí propustil soud do vynesení verdiktu na svobodu. Dalších 13 osob, včetně Gülena, úřady zatím nedopadly.

Islámský duchovní Gülen žije od roku 1999 v USA a býval Erdoganovým spojencem. V roce 2014 ale turecká vláda označila Gülenovo hnutí Hizmet (Služba) za teroristickou organizaci a podle tureckého vedení jsou členové tohoto hnutí hlavními organizátory puče. Gülen tato obvinění odmítá.

Podle tureckého ministerstva spravedlnosti v souvislosti s vyšetřováním převratu soudy řešily 290 procesů, v řadě z nich byly desítky obžalovaných. Celkem 261 soudů už dospělo k verdiktu, odsouzeno bylo 3239 lidí.

Související

Více souvisejících

Turecko Fethullah Gülen (turecký duchovní) Turecká armáda Věznice

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 10 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy