Iráčané vzali útokem ambasádu Bahrajnu, ten stahuje velvyslance

Bahrajn v noci na dnešek stáhl svého velvyslance v Iráku poté, co demonstranti vzali ambasádu útokem, strhli bahrajnskou vlajku a zapálili vlajku izraelskou na protest proti konferenci k americkému plánu pro izraelsko-palestinský mír. Informoval o tom zpravodajský web Al-Džazíra. Dvoudenní konference představující ekonomickou část plánu Spojených států se tento týden uskutečnila v bahrajnské metropoli Manámě.

Asi 200 demonstrantů před bahrajnskou ambasádou v Iráku mávalo palestinskými a iráckými vlajkami, uvedla policie s tím, že se jim podařilo dostat přes plot, ale ne do kanceláří ambasády. Nespokojenci rovněž strhli bahrajnskou vlajku a nahradili jí vlajkou palestinskou. Krátce nato útok odsoudilo bahrajnské ministerstvo zahraničí a bahrajnská vláda oznámila, že stahuje z Bagdádu ke konzultacím svého velvyslance. Protest rozehnala až irácká policie, nikdo nebyl zraněn.

Zeť a poradce prezidenta Donalda Trumpa Jared Kushner tento týden odhalil první část mírového plánu pro Blízký východ v Bahrajnu na dvoudenní konferenci, která se věnovala hospodářskému rozvoji na palestinských územích. Palestinské vedení ale konferenci bojkotovalo a obvinilo Washington z toho, že se jim snaží vnutit své proizraelské řešení.

Ve středu Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) zopakovala, že odmítá vytvoření investičního fondu s 50 miliardami dolarů (přes 1,1 bilionu korun) , který je součástí Trumpovy takzvané "dohody století" s tím, že americký plán postrádá politickou vizi a selže. Podle OOP Spojené státy Palestincům představují "přelud ekonomické prosperity", který by ve výsledku pouze prodloužil "zajetí" Palestinců.

Palestinské vedení rovněž obvinilo Bílý dům z toho, že konferenci používá jako zástěrku pro snahy Izraele normalizovat vztahy s dalšími arabskými státy a zvýšit počet nelegálních židovských osad na okupovaném Západním břehu Jordánu.

Trump udělal řadu gest na podporu Izraele, včetně toho, že v roce 2017 uznal Jeruzalém jako hlavní město židovského státu. V reakci na tento krok palestinské vedení s Washingtonem ukončilo formální styky.

Otázka Jeruzaléma je jedním z nejožehavějších bodů palestinsko-izraelského konfliktu. Zatímco Izrael považuje Jeruzalém za nedělitelné hlavní město, Palestinci chtějí, aby se jeho východní část stala hlavním městem budoucího palestinského státu. Izrael obsadil východní Jeruzalém v šestidenní válce v roce 1967 a v červenci 1980 prohlásil Jeruzalém v rozporu s rezolucemi OSN za své "věčné a nedělitelné hlavní město". Tuto anexi východní části města mezinárodní společenství neuznává s tím, že konečný status města by se měl vyřešit jednáním.

Související

Izrael, Jeruzalém

Blízký východ připomíná Evropu před první světovou válkou, tvrdí analytik CIA

NÁZOR - Izrael pokračuje v expanzi diplomatického zastoupení v zemích Perského zálivu skrze prosazování "obranné aliance", která by kromě něj zahrnovala Bahrajn, Spojené arabské emiráty a Saúdskou Arábii, poukazuje Paul Pillar v komentáři pro server National Interest. Bývalý příslušník CIA a bezpečnostní analytik, který nyní působí na Georgetown University vysvětluje, že potenciální arabští členové aliance ohledně hlubšího spojenectví s Izraelem zjevně váhají, ale iniciativa i tak zasazuje do kontextu nedávné pozvednutí vztahů mezi uvedenými aktéry.

Více souvisejících

bahrajn Irák diplomacie Izrael palestina

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy