Saúdové sestřelili drony jemenských povstalců, jeden mířil na obytnou zónu

Jednotky koalice vedené Saúdskou Arábií zneškodnily dvojici dronů vyslaných jemenskými šiítskými povstalci na saúdskoarabské cíle. Podle agentury AP to v noci na dnešek uvedla saúdskoarabská státní tisková agentura SPA.

První informace o útoku přinesla televizní stanice povstaleckých Húsíů, podle níž bezpilotní letouny mířily na letiště Abhá a Džizán na jihozápadě Saúdské Arábie. SPA následně citovala armádního mluvčího, který řekl, že koaliční síly zneškodnily dva drony a celá událost se obešla bez škod či obětí. Jeden letoun podle Rijádu mířil na obytnou zónu v provincii Asír.

Húsíové, které podporuje Írán, využívají drony čím dál častěji a cílí při tom na letiště či ropná zařízení v Saúdské Arábii i Spojených arabských emirátech. Dva červnové útoky na letiště Abhá zabily jednoho člověka, více než 30 dalších utrpělo zranění.

Válka v Jemenu trvá už pět let a podle OSN je jejím výsledkem aktuálně nejzávažnější humanitární krize na světě. Šíité v roce 2014 obsadili hlavní město Saná a přinutili odtud odejít mezinárodně uznávanou vládu.

Anti-civilian violence in #Yemen is concentrated in #Hodeidah, #Taiz, and #Sadah: the governorates account for more than half of all reported fatalities from direct civilian targeting recorded by ACLED since 2015.Report: https://t.co/GluwkQFaup#YemenWar @MatthiasSulz pic.twitter.com/xwaPS4OhZz

— Armed Conflict Location & Event Data Project (@ACLEDINFO) 30. června 2019

Od března 2015 bojuje na straně prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího i koalice v čele se Saúdskou Arábií, která Jemen vystavila intenzivní kampani leteckých úderů. Konflikt si podle mezinárodních organizací vyžádal desetitisíce mrtvých.

Související

Brazislký Avibras ASTROS-II SS-30 ve službách Saudi Arabia Army.

Saúdská Arábie odrazila útok jemenských povstalců, střely mířily na ministerstvo obrany

Saúdská Arábie dnes oznámila, že její protiraketová obrana zlikvidovala balistické střely a drony naložené výbušninami, které z Jemenu vyslali šíitští povstalci známí jako Húsíové. Informovala o tom agentura AP. Húsíové později uvedli, že útočili na centrálu saúdskoarabského ministerstva obrany a saúdskoarabskou základnu. Podle agentury Reuters ale Rijád dosud nepotvrdil, že cílem útoku bylo ministerstvo či letecká základna.

Více souvisejících

Saudi Arabia Army Saúdská Arábie Jemen

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy