Erdogan prolomí íránskou krizi? Chce sehrát roli prostředníka mezi USA a Teheránem

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan je připraven sehrát roli prostředníka mezi Spojenými státy a Íránem s cílem uvolnit napětí kolem íránského jaderného programu. Informoval o tom dnes provládní turecký list Sabah.

Vztahy mezi Teheránem a Washingtonem jsou na bodu mrazu kvůli odstoupení USA od mezinárodní jaderné dohody z roku 2015 a postupném upouštění Íránu od některých závazků stanovaných v dohodě i kvůli bezpečnostním incidentům z poslední doby.

Erdogan podle dnes zveřejněných informací o tématu případného zprostředkování hovořil s japonským premiérem Šinzó Abem na okraj summitu velkých světových ekonomik G20 minulý týden v japonské Ósace.

Podle Erdogana, který hovořil s tureckými novináři během návštěvy Číny, se Abe zeptal, jestli by Turecko a Japonsko mohly v této záležitosti spolupracovat. Erdogan odpověděl, že by byl ochoten se setkat s íránskými vůdci.

Írán se letos rozhodl začít vypovídat jadernou dohodu, protože od ní loni odstoupily Spojené státy. Ty obnovily protiíránské sankce, které poškozují íránskou ekonomiku.

V červnu Spojené státy málem bombardovaly Írán v odvetě za sestřelení amerického bezpilotního letadla. Prezident Donald Trump ale už zahájenou operaci na poslední chvíli zastavil s vysvětlením, že by při ní zahynulo příliš mnoho lidí. Ve středu Írán varoval, že od neděle začne zvyšovat obohacování uranu nad limit povolený dohodou se světovými mocnostmi. Zároveň Trump naznačil, že je otevřený rozhovorům s Teheránem.

Íránský ministr pro zpravodajskou činnost a státní bezpečnost Mahmúd Alaví dnes podle íránské agentury IRNA prohlásil, že Teherán a Washington by mohly vést rozhovory pouze v případě, že Spojené státy ukončí sankce.

"Rozhovory s Amerikou mohou být přehodnoceny pouze v případě, že Trump zruší sankce a naši nejvyšší vůdci dají svolení ke konání takových rozhovorů," řekl Alaví.

"Američané se děsí íránské vojenské síly, to je důvod jejich rozhodnutí zrušit rozhodnutí o útoku na Írán," vrátil se Alaví k nedávným událostem.

Související

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Netanjahu dosáhl takové rovně genocidy, že by mu ji záviděl i Hitler

Dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opět ostře kritizoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. V reakci na izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy Erdogan prohlásil, že pokud jde o genocidu, dosáhl izraelský premiér takové úrovně, že by mu ji záviděl i nacistický diktátor Adolf Hitler. Informovala o tom turecká agentura Anadolu.
Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Více souvisejících

Recep Tayyip Erdogan Írán USA (Spojené státy americké) sankce Turecko Summit G20 Šinzó Abe jaderná dohoda s Íránem

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy