Teror v Hurghadě bez trestu? Islamista, který zabil Češku, patrně nebude souzen

Egypťan, který před dvěma lety při útoku nožem v egyptském letovisku Hurghadě zabil dvě Němky a jednu Češku, možná nebude za tento čin souzen. Dnes to s odvoláním na egyptské justiční zdroje napsala agentura DPA. Pachatel, který byl na místě zadržen, je stále na psychiatrické klinice a dosud není jasné, zda by mohl být prohlášen za svéprávného.

Vyšetřovatelé krátce po útoku informovali, že pachatel byl ve styku s teroristickým hnutím Islámský stát, později ale místní úřady uvedly, že muž trpí mozkovou dysfunkcí, takže za čin zřejmě není zodpovědný. Stejné informace v minulosti obdrželo i české ministerstvo zahraničí a německá prokuratura, která incident rovněž prověřovala. Německá prokuratura nyní sdělila, že žádné nové informace ke stavu případu nemá.

Ani česká Národní centrála proti organizovanému zločinu neposkytuje k vývoji případu nové informace. "Věcí se stále zabýváme, je ve stadiu prověřování," sdělil v úterý mluvčí centrály Jaroslav Ibehej. "K postupu egyptských orgánů se vyjadřovat nemůžeme," odpověděl na dotaz, v jakém stadiu je věc ze strany egyptských orgánů činných v trestním řízení a zda má ČR vůbec nějaké reálné procesní možnosti, jak vyšetřování v Egyptě ovlivnit.

V souvislosti s prověřováním případu odcestovali kriminalisté z centrály v listopadu 2017 na místo činu. K výsledku cesty se pak policie vyjádřila jen tak, že "vedli jednání s egyptskými úřady".

Egypťan přímo na hotelové pláži zabil dvě německé turistky ve věku 56 a 65 let, vedle toho zranil další čtyři cizinky včetně 36leté Češky, která těžkým zraněním podlehla o několik dní později v nemocnici.

Tehdejší velvyslankyně ČR v Egyptě Veronika Kuchyňová - Šmigolová uvedla měsíc po útoku v rozhovoru pro ČTK, že egyptská strana je sice vstřícná, ale že závěr vyšetřování oddaluje. Potvrzení o tom, že šlo o teroristický čin islamisty, by podle ní mohlo způsobit úbytek turistů.

Související

Ilustrační foto

Policisté zabránili masakru v Káhiře, sami zaplatili životem +VIDEO

Při explozi v centru Káhiry zahynuli v pondělí dva policisté a další tři utrpěli zranění, oznámila agentura Reuters s odvoláním na egyptské ministerstvo vnitra. Podle informací egyptských médií bombu nedaleko mešity Al-Azhar v historickém centru egyptské metropole odpálil sebevražedný atentátník. Výbušninu chtěl údajně umístit v káhirských ulicích, když ho ale začali sledovat policisté, odpálil ji hned.
Egypt

Výbuch v Egyptě: Jeden člověk zemřel, čtyři další jsou vážně zraněni

Výbušnina umístěná na silnici zasáhla na severu Sinajského poloostrova egyptský policejní konvoj. Exploze usmrtila jednoho brance a čtyři další vážně zranila, informovala agentura AP. Podle egyptských představitelů se útok odehrál ve městě Rafáh, kde se nachází hraniční přechod mezi Egyptem a palestinským Pásmem Gazy.

Více souvisejících

Teroristické útoky v Egyptě Češka pobodaná v Egyptě (14.7.2017 Hurgháda) Egypt Islámský stát (IS)

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové, nepolevujte. Navalná bojuje proti Putinovi místo manžela

Vdova po zesnulém ruském opozičním politikovi Julija Navalná v úterý apelovala na příznivce, aby nepolevovali v boji proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, který se dnes ujal dalšího šestiletého mandátu. Putina označila za lháře, zloděje a vraha. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy