Krvavá bitva o Aden: Arabská koalice zaútočila, bojuje se i u prezidentského paláce

Saúdskoarabská koalice dnes v Jemenu zaútočila na město Aden ovládané jihojemenskými separatisty. Jen několik hodin poté, co obě strany uzavřely příměří, vyzvala separatisty k opuštění města a pohrozila dalšími útoky.

Informovala o tom agentura Reuters, podle níž koaliční ofenziva dále narušuje dosavadní spojenectví obou stran motivované bojem proti povstalcům z řad šíitských Húsíů ze severu země.

Separatisté v sobotu ovládli prezidentský palác a celý Aden, který je sídlem mezinárodně uznávané vlády. Jejich ofenzivu média interpretovala jako konflikt v řadách sil, které dosud společně pod vedením Saúdské Arábie bojovaly proti húsíjským povstalcům. Jemenské ministerstvo zahraničí označilo dění v Adenu za převrat proti mezinárodně uznané vládě.

"Mluvčí Jižní přechodné rady (STC) potvrdil, že se (STC) připojí k příměří vyhlášenému vedením koalice v čele se Saúdskou Arábií," uvedli nejprve podle Reuters separatisté označující se zmíněnou zkratkou.

Rijád spolu s vyhlášením klidu zbraní, který vstoupil v platnost dnes o půlnoci SELČ, vyzval všechny strany, aby se stáhly z pozic získaných v posledních dnech. Zároveň pohrozil, že každého, kdo příměří poruší, vojensky potrestá.

#Yemen #اليمنLatest Military Situation on #Aden #عدنSouthern forces captured Aden city from Hadi's forces.Now Saudis invited the Hadi's forces and Southerners to hold an urgent meeting in #Saudi Arabia.HD: https://t.co/0dOXItiIgQ pic.twitter.com/FDrq679Ibp

— IWN (@A7_Mirza) August 11, 2019

Koalice následně oznámila, že zaútočila na oblast, která představuje "přímé ohrožení" pro vládu mezinárodně uznávaného prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího. Místo nijak neupřesnila, nicméně podle zdrojů agentury Reuters byly terčem útoku jednotky separatistů v okolí prezidentského paláce v Adenu. Prezident Hádí se nyní nachází v Rijádu. "Toto je pouze první operace, po níž budou následovat další...STC má stále šanci se stáhnout," uvedla saúdskoarabská koalice.

Jak poznamenala agentura Reuters, ani několik hodin po tomto oznámení to nicméně nevypadalo, že by oddíly separatistů měly v úmyslu obsazená vládní zařízení opustit. Nejmenovaní jemenští představitelé, které citovala agentura AP, uvedli, že se separatističtí bojovníci sice stáhli z některých ulic, nicméně dobyté vojenské pozice si stále drželi a zůstávali rovněž i před prezidentským palácem.

Podle OSN zemřelo od čtvrtka při potyčkách mezi separatisty a vládními jednotkami v Adenu až 40 lidí a dalších 260 jich utrpělo zranění. Agentura AP hovořila až o 70 obětech. "Je srdcervoucí, že během (muslimského svátku) íd al-adhá rodiny oplakávají své mrtvé namísto toho, aby společně v míru slavili," uvedla koordinátorka humanitárních projektů OSN Lise Grandeová. "Nyní se hlavně snažíme rozmístit v oblasti lékařské týmy, které by zachraňovaly zraněné," dodala.

Střety svědčí o hlubokých roztržkách v protipovstaleckém táboře a hrozí vyvoláním "občanské války v občanské válce" na jihu země, uvedla agentura AFP. Separatisté, které podporují Spojené arabské emiráty, mají o budoucnosti Jemenu odlišné představy než Hádího vláda. Dosud ale byli klíčovým členem koalice bojující od roku 2015 proti povstalcům z řad Húsíů.

Boje uvěznily obyvatele Adenu v jejich domech, kde mají často velmi omezené dodávky vody. Podle místních obyvatel střety v noci na dnešek částečně ustaly. Další člen arabské koalice, Spojené arabské emiráty, které ozbrojily a vycvičily tisíce separatistů, vyzvaly ke klidu. Rijád oznámil, že uspořádá krizovou schůzku, která by měla řešit současnou situaci v zemi. Hádího vláda již vyzvala představitele SAE, aby separatisty z jihu přestali podporovat.

Související

Brazislký Avibras ASTROS-II SS-30 ve službách Saudi Arabia Army.

Saúdská Arábie odrazila útok jemenských povstalců, střely mířily na ministerstvo obrany

Saúdská Arábie dnes oznámila, že její protiraketová obrana zlikvidovala balistické střely a drony naložené výbušninami, které z Jemenu vyslali šíitští povstalci známí jako Húsíové. Informovala o tom agentura AP. Húsíové později uvedli, že útočili na centrálu saúdskoarabského ministerstva obrany a saúdskoarabskou základnu. Podle agentury Reuters ale Rijád dosud nepotvrdil, že cílem útoku bylo ministerstvo či letecká základna.

Více souvisejících

Saudi Arabia Army Jemen Saúdská Arábie Mansúr Hádí (prezident Jemenu)

Aktuálně se děje

před 52 minutami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v Jeruzalémě setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Po schůzce vyzval palestinské hnutí Hamás, aby přijalo nabízenou dohodu o propuštění rukojmích a příměří.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy