Asadova armáda se probíjí k městu Chán Šajchún, zažilo děsivý útok sarinem

Syrská armáda a její ruští spojenci se v boji o severní provincii Idlib přiblížili k městu Chán Šajchún, které má za sebou útok nervovým plynem sarin před dvěma lety. Podle agentury Reuters se tak vojáci dostávají na dosah poslednímu území, které ovládají povstalci a radikálové na severu země. Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) povstalci patrně sestřelili syrský vládní stíhací letoun. Podle SOHR by šlo o první sestřelení vládního letounu v provincii od vystupňování vojenské aktivity v posledních měsících.

Chán Šajchún leží při hranici provincie Hamá a exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) oznámila, že vyojáci jsou asi čtyři kilometry od něj.

?Large-scale government reinforcement arrived in Southern #Idlib to fight against #HTS militants pic.twitter.com/YNhygC07jY

— SMM Syria (@smmsyria) August 13, 2019

SOHR informovala, že v provincii Idlib se dnes zřítil syrský vládní bitevník poté, co se stal terčem povstaleckého ostřelování. Podle opoziční televize Orient bylo tryskové letadlo sestřeleno právě u Chán Šajchúnu na jihu Idlibu.

Radikální skupina Haját Tahrír aš-Šám (HTS) potvrdila, že nad provincií Idlib dnes sestřelila bitevník ruské výroby Suchoj Su-22. Syrská státní média o incidentu zatím neinformovala. Šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán řekl, že HTS pilota sestřeleného letounu zajala.

Při útoku sarinem bylo v Chán Šajchúnu v roce 2017 zabito až 100 lidí a americký prezident Donald Trump kvůli tomu nařídil raketový útok na syrskou leteckou základnu, odkud podle USA vzlétla letadla se sarinem. Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) a OSN dospěly k závěru, že za použití sarinu nese odpovědnost syrská vláda, Damašek ale použití chemických zbraní popírá.

Provincie Idlib a její okolí je poslední syrské území, které syrský režim nekontroluje. Uchýlily se tam radikální a povstalecké skupiny. Syrská armáda proti nim zahájila ofenzivu v dubnu; nedávno sice mělo začít platit příměří, avšak boje pokračují. Vojsku se podařilo v sobotu dobýt několik důležitých pozic, na severu Hamá chce nyní obsadit města Kafr Zítá, Múrik a Latámina, které jsou nedaleko Chán Šajchúnu.

OSN od začátku bojů na severozápadě Sýrie upozorňuje, že jsou ohroženy miliony civilistů a že od dubna jich přišlo o život 500.

Související

Sýrie

Sýrie ani po deseti letech války není bezpečná pro návrat uprchlíků

Deset let od propuknutí války v Sýrii situace v zemi stále není bezpečná pro návrat uprchlíků. Podle agentury Reuters to dnes uvedli vyšetřovatelé OSN, kteří se zabývají válečnými zločiny. Míra násilí se podle jejich informací v Sýrii zvyšuje, nadále rovněž dochází k porušování lidských práv, včetně svévolného zatýkání ze strany vládních sil.

Více souvisejících

Syrská krize Sýrie Ruské angažmá v Sýrii Chemické zbraně

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy