Diplomaté si dupli: Izrael uzavřel své ambasády ve světě, včetně Česka

Jeruzalém/Praha - Izrael uzavřel své ambasády ve světě. Jeho diplomaté stávkují za zvýšení platů. Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman označil jejich chování za nezodpovědné. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Izraelští diplomaté zahájili bezprecedentní stávku dnes. Vynutili si tak kompletní uzavření ambasád své země ve světě. Akce už podle Reuters ohrozila i květnový termín návštěvy papeže Františka v Izraeli.

Zaměstnanci ministerstva zahraničí vedou s vládou spor o zlepšení pracovních podmínek delší dobu a už 5. března přistoupili k protestnímu zpomalení práce poté, co jednání o mzdách ztroskotala. Nyní diplomaté svou protestní akci vystupňovali na úplnou stávku, což se v izraelském diplomatickém sboru stalo poprvé od založení Izraele v roce 1948.

Diplomaté usilují o uzavření všech 102 zahraničních diplomatických misí židovského státu. "Zcela zavíráme úřad (ministerstva zahraničí) a zahraniční mise. Děje se to poprvé," potvrdil mluvčí ministerstva Jigal Palmor. Jiný ministerský zdroj agentuře Reuters sdělil, že "v tuto chvíli ministerstvo zahraničí neexistuje".

Šéf izraelské diplomacie Lieberman stávku označil za "nezodpovědné" a "nešťastné rozhodnutí". Krok podle něj ukazuje "ztrátu kontroly na straně odborů".Diplomaté požadují navýšení měsíčních mezd, které se podle nich pohybují v rozmezí od 6000 do 9000 šekelů (zhruba 33.800 až 51.700 korun) a také se dožadují kompenzací pro své manželky a manžele, kteří museli kvůli působení partnera v zahraničí odejít ze zaměstnání.

"Může se zdát neobvyklé, aby se diplomatická služba zapojila do pracovního sporu. Je to však právě proto, že nám skutečně záleží na prezentaci zájmů Izraele, mezinárodním postavení Státu Izrael a jeho národní bezpečnosti, proč my, izraelští diplomaté, trváme na tom, aby naše přiměřené požadavky byly akceptovány. Tento informační kanál nebude z toho důvodu až do odvolání aktualizován. Pravidelné aktualizace budou obnoveny až poté, co bude spor uspokojivě vyřešen", uvádí se na webu Velvyslanectví Státu Izrael v České republice.

Vztahy mezi Izraelem a Českou republikou byly vyjímečné od samého svého počátku. V roce 1947 Československo na půdě Valného shromáždění hlasovalo ve prospěch Rezoluce o rozdělení tehdejšího britského mandátu Palestina, a bylo mezi prvními zeměmi, které uznali Stát Izrael, stalo se tak čtyři dny po vyhlášení nezávislosti Izraele 18. května 1948.

Především pak Češi pomohli naší zemi přežít v těžkých prvních dne její existence, když poskytli Izraeli nejen vybavení, ale i výcvik letectvu nově vzniklého státu. Tato podpora byla a je svědectvím, jak silné vztahy obě země sdíleli v minulosti a sdílejí i dnes. Politika komunistického režimu donutila Čechy násilně přerušit diplomatické vztahy s Izraelem, nicméně v okamžiku, kdy byl český národ znovu schopen demokraticky zvolit svůj vlastní osud, byla pouta mezi našimi národy obnovena a diplomatické vztahy znovunavázány.

Související

Více souvisejících

Izrael ambasády stávka

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 15 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 4 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

včera

Kanada si připsala druhou tříbodovou výhru. Lotyši vyhráli v prodloužení opět díky Daugavinšovi

Hokejisté Dánska možná pomýšleli na to, že by mohli v Praze zopakovat dva roky starou senzaci a vyhrát nad Kanadou třeba stejným výsledkem 3:2, jenže na to mohli pomýšlet maximálně tak první dvě třetiny. Po nich totiž Seveřané ztráceli na favorita pouze gól, když prohrávali 1:2, přičemž především ve druhé třetině dokázali Dánové Kanadě zatápět. Jenže zámořští mají ve svých řadách vycházející hvězdu Bedarda, který opět ukázal svou genialitu, k níž přidal hned dvě branky. Nejen díky nim, ale pak i suverénně odehrané třetí třetině nakonec Kanada dokráčela k jasné výhře 5:1. Daleko vyrovnanější duel se v neděli odpoledne hrál v Ostravě, kde Lotyši s Francouzi dospěli až do prodloužení, v němž za stavu 2:2, podobně jako v prvním zápase s Polskem, rozhodl o vítězství pobaltského účastníka turnaje jen vteřinu před koncem kapitán Daugavinš. 

Zdroj: David Holub

Další zprávy