LAS označila izraelský útok v Gaze za válečný zločin

Káhira/Ramalláh - Liga arabských států (LAS) označila dnešní izraelské ostřelování palestinského města Gazy za válečný zločin na palestinských civilistech. Po útoku, který tvrdě zasáhl čtvrť Sadžajá, zůstalo nejméně 62 mrtvých; tisíce lidí utíkají z domovů a hledají bezpečné útočiště. Palestinské vedení mluví podle zpráv zahraničních agentur o masakru. Zabito bylo také 13 izraelských vojáků.

Izraelská armáda dnes ráno tvrdě zaútočila na cíle v palestinském městě Gaza. Nejhůře zasažena byla jeho čtvrť Sadžajá na severovýchodním okraji, kde podle dosavadních zjištění zahynulo nejméně 62 Palestinců a zraněno přes 200. Padlo také 13 izraelských vojáků.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu krátce po útoku řekl televizi CNN, že izraelská armáda se zaměřuje na vojenské cíle a lituje civilních palestinských obětí. Odpovědnost za ně ovšem jednoznačně připsal hnutí Hamas, které podle něj využívá obyvatel Gazy jako "lidských štítů".

"V souladu se všemi předchozími dohodami by mělo být Pásmo Gazy demilitarizováno. Místo toho se ale proměnilo v pevnost teroru financovanou a vyzbrojovanou Íránem tisíci a tisíci raket pašovaných do pásma. To musí skončit. Ty (pašerácké) tunely musejí být zničeny," prohlásil izraelský premiér.

"Palestinská vláda s maximální důrazností odsuzuje hrozný masakr spáchaný izraelskými okupačními silami na nevinných civilistech v Sadžaji," citovala agentura AFP z vládního prohlášení. Dokument rovněž vyzývá mezinárodní společenství "k okamžité reakci na tento válečný zločin". O "masakru" se mluví i v prohlášení prezidentského úřadu.

O dosažení "čestného" příměří mezi Izraelem a Hamasem se chce pokusit americký ministr zahraničí John Kerry. Doufá prý, že ho prezident Barack Obama zakrátko vyšle do oblasti, řekl stanici CNN; podle izraelského listu Haarec by mohl Kerry přicestovat do regionu už v pondělí.

Kerry v prohlášení pro CNN znovu vyjádřil pochopení pro izraelskou vojenskou akci proti Hamasu v Pásmu Gazy. "Izrael je ve stavu obležení," prohlásil a vyzval Hamas k přijetí příměří. "Pak by se mluvilo o otázkách, které jsou jádrem konfliktu, tento terorismus ale nesmí být odměňován přijetím předběžných podmínek (kladených Hamasem)," řekl Kerry na stanici ABC.

Související

Více souvisejících

Izraelská armáda Izrael Liga arabských států (LAS)

Aktuálně se děje

před 31 minutami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 52 minutami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy