Rusko poprve cvičně vyzkoušelo bojovou loď Mistral

Paříž - Ruské vojenské námořnictvo v sobotu poprvé otestovalo cvičnou plavbou nové francouzské lodě třídy Mistral. Stalo se tak na palubě jedné ze dvou moderních válečných, které pro Rusko staví Francie. A to i přesto, že, že Paříž kvůli ukrajinské krizi zatím váhá s předáním těchto plavidel ruskému námořnictvu. O cvičení informovala agentura ITAR-TASS, podle níž se loď zvaná Vladivostok má do přístavu vrátit 22. září.

Na základě obchodní smlouvy z doby před vypuknutím ukrajinské krize Francie slíbila Rusku dvě víceúčelové lodě Mistral, které mohou přepravovat vrtulníky a tanky, a obdržela vysokou finanční zálohu. Koncem června přijelo do francouzského Saint-Nazaire převzít loď asi 400 ruských námořníků, kteří s ní měli podle původních plánů po zaškolení odplout v říjnu. Druhá loď měla být připravena v roce 2015.Počátkem září ale francouzský prezident François Hollande oznámil, že kontrakt, kvůli němuž Paříž čelila v EU i ze strany Spojených států silné kritice, odkládá. Minulý týden Hollande sdělil, že o dodávce lodí Rusku rozhodne koncem října. Prý vše bude záviset na tom, zda vydrží příměří na východě Ukrajiny a nakolik pokročí politické urovnání konfliktu.Testovací plavba měla začít už 10. září, z "technických důvodů" ale byla pozdržena. Příčinou nebyly spory týkající se Ukrajiny, tvrdí zdroje z loděnic v Saint-Nazaire.

Související

Více souvisejících

Ruská armáda Vojenské lodě

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko ještě víc zvýší výrobu zbraní. Kvůli americké podpoře Ukrajiny

Ve středu ruský ministr obrany Sergej Šojgu nařídil zvýšení výroby zbraní s důrazem na urychlení dodávek pro konflikt na Ukrajině. Toto rozhodnutí přichází týden poté, co americký prezident Joe Biden podepsal nový vojenský balíček v hodnotě desítek miliard dolarů jako pomoc pro Kyjev.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy