Dojde v EU k tvrdému střetu? "Grexit" děsí ekonomy i politiky

Brusel/Atény - Evropská unie s obavami sleduje předčasné volby v Řecku. Jejich výsledek totiž může zásadně ovlivnit další fungování EU, a to jak na ekonomické, tak i politické úrovni.

Když řečtí poslanci nezvolili na přelomu roku novou hlavu státu, zazněl z Berlína tlumeně signál, že tentokrát už není "grexit" (řecký návrat k drachmě) zcela nemyslitelnou variantou.

Odborníkům se ale zdá, že pro euroskupinu je výhodnější udržet Řecko dál jako člena. "Ačkoliv je snaha spočítat ztráty z případného řeckého bankrotu komplikovaná a závislá na mnoha proměnných, je velmi pravděpodobné, že finanční ztráty pro Německo a další země euroskupiny by byly vyšší při řeckém odchodu, než když Řecko zůstane členem," míní například Zsolt Darvas z bruselského Breugelu.

Jeho kolega Fabian Zuleeg ze Střediska evropské politiky (EPC) podotkl, že nikdo navíc nemá jasnou představu, jak odchod Řecka vůbec řídit a zorganizovat. Země EU měly podle něj problém s řeckým zadlužením řešit dříve a nenechat situaci dojít až k nynějšímu možnému střetu.

"V době, kdy se připravovala Lisabonská smlouva, eurozóna vypadala jako velmi úspěšný projekt, na kterém se státy chtěly podílet. Pro politiky bylo v té době nemyslitelné, aby země opustila eurozónu a zároveň zůstala členem EU. Z tohoto důvodu jim přišlo zbytečné a nedůležité uvažovat nad podobou klauzule, která by to umožňovala. Vystoupení z EU je trochu něco jiného. Pro státy to bylo důležité z demokratické podstaty, EU přece nemůže být žalářem pro ty, kdo v ní nechtějí zůstat," říká pro EurActiv.cz právník a docent evropských studií Ivo Šlosarčík.

"Pokud by Řecko, nebo jiný stát, skutečně euro opustilo, probíhalo by to zřejmě stejně improvizovaným způsobem, jako se v letech 2010 a 2011 vytvářely za pochodu záchranné mechanismy. Ani tehdy se do smluv nezasahovalo a bylo to necháváno na politických dohodách a sekundární unijní legislativě. Myšlenka možného odchodu Řecka z eurozóny ale není nová. V minulosti k tomu existovalo několik scénářů, které se zabývaly tím, jak by obnovení národní měny mohlo vypadat. Všechny spojovalo to, že se v nich počítalo s řadou omezení v jiných oblastech evropské integrace, například by došlo k omezení toku kapitálu a pravděpodobně by byly obnoveny kontroly na hranicích," dodal Šlosarčík.

Psali jsme:
Revoluce v Řecku? Volby se blíží, levicová Syriza slibuje hory doly  

SYRIZA a její lídr Alexis Tsipras úsporná opatření související se záchrannými programy pro Řecko totiž kritizují dlouhodobě, odchod z eurozóny pro ně ale plánovaným cílem není. V textu, který tento týden publikoval ve Financial Times, Tsipras slíbil respektovat řecké závazky plynoucí ze členství v eurozóně i snahu o vyrovnaný rozpočet. "Úsporná opatření nejsou součástí evropských smluv, demokracie a princip svrchovanosti lidu jsou," zdůraznil také. Tsiprasovy konkrétní představy změn a nových podmínek pro jednání s "trojkou" věřitelů, tedy Evropskou komisí, Evropskou centrální bankou (ECB) a MMF zatím nejsou zcela zřejmé. Některé unijní země, v poslední době výrazně například Finsko, přitom už prohlásily, že na žádné změkčení podmínek přistoupit nehodlají. Právě takový principiální přístup ale podle diplomatů může hledání dohody ztížit a fakticky tak situaci jen dál zkomplikovat.

A ještě jeden dopad na EU bude případné vítězství SYRIZY v Řecku mít. Byla by první "protestní stranou", která se k vládě dostala na vlně nespokojenosti se současnou podobou evropské politiky. Mohla by posílit levicová i pravicová protestní uskupení od španělské strany Podemos po francouzskou Národní frontu Marine Le Penové.

Související

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku. Komentář

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Více souvisejících

EU (Evropská unie) Volby v Řecku (25. 1. 2015) EUR

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 37 minutami

před 54 minutami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

Maradonova smrt a nová fakta. Zvrat ve vyšetřování záhadného úmrtí legendy

Ve věci úmrtí argentinské fotbalové ikony Diega Maradony publikoval soudní znalec novou lékařskou zprávu, která odporuje dosavadním závěrům vyšetřovatelů.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy