Volby v Řecku za dveřmi, Syriza favoritem. Už se hledá koaliční partner

Atény - Už zítra půjdou Řekové k předčasným volbám, které bedlivě sleduje celá EU. Dle průzkumů se vítězem patrně stane levicová Syriza, jenže ta bude potřebovat koaličního partnera. Kdo jím bude?

Strana Nezávislí Řekové, která se ostře vyhraňuje proti mezinárodnímu věřitelskému programu záchrany se ukazuje jako nejpravděpodobnější koaliční partner levicové strany SYRIZA, informuje agentura Reuters.

I když jde o stranu pravého středu, tvořenou odpadlíky z konzervativní Nové demokracie premiéra Antonise Samarase, sdílejí Nezávislí Řekové se SYRIZOU odpor k mezinárodnímu záchrannému plánu v celkové hodnotě 240 miliard eur (6,6 bilionu Kč), který vedl k tvrdým škrtům a hlubokému propadu životní úrovně obyvatelstva.

V průzkumech se strana dlouhé týdny pohybovala kolem tříprocentního prahu volitelnosti a až v poslední době se zdá, že jej přece jen překročí. SYRIZA v posledních dnech získala nad druhou Novou demokracií náskok až zhruba šesti procentních bodů, které jí ale nedávají záruku, že ve volbách obdrží nadpoloviční většinu v 300členném parlamentu k vytvoření jednobarevné vlády.SYRIZA má sice nejblíže ke komunistům, s nimiž sdílí mnohé marxistické hodnoty. Komunistická strana Řecka, které vyhovuje postavení věčného kritika, ale možnost spolupráce odmítla i pro to, že sama je rovnou pro opuštění Evropské unie, zatímco SYRIZA slibuje i zachování společné měny eura.

Nezávislí Řekové se liší od SYRIZY v mnoha tradičně konzervativních otázkách, slibují například tvrdě zakročit proti nelegálnímu přistěhovalectví. Na druhou stranu ale chtějí smazat velkou část zahraničních dluhů, snížit daně, daňovým zvýhodněním přilákat investice, vytvářet nová pracovní místa a podporovat malé a střední podniky.

Odchod Řecka z eurozóny?

Analytik České spořitelny Jan Jedlička přisuzuje takovému scénáři více jak padesátiprocentní pravděpodobnost. „Jedna cesta je trápit řecké obyvatele vysokou mírou nezaměstnanosti, propadem nebo stagnací. Druhou variantou je přijmout fakt, že ne všechny země EU mají na to, aby mohly platit tvrdou měnou eurem," řekl pro EurActiv.cz a dodal: „Reakce trhů by byla zpočátku určitě velice negativní, nicméně nebylo by to nic tragického. Trhy mohou být na tuto variantu již částečně připraveny."

Naopak politoložka a ekonomka Univerzity Karlovy Irah Kučerová si myslí, že se Řecko euroměny nevzdá, protože by se tak připravilo o další možnou finanční pomoc z EU a navíc by muselo nést vysoké náklady spojené s přechodem na novou měnu, vysvětlila redakci.

Na závěr je třeba říct, že program Syrizy neobsahuje pouze populistická opatření. Chce se soustředit například na sociální otázky a boj proti korupci ve státní správě. „Korupce je v Řecku systémová a sahá až do dob Osmanské říše. Když byli Řekové její součástí, byli vnímáni jako občani druhé kategorie a ke statkům či k významným pozicím se dostali pouze přes klientelistické sítě," uvedla publicistka Kateřina Kňapová.

Nezávislost Řecka byla uznána londýnskou konferencí velvyslanců 3. února 1830. Na podzimní schůzce této konference roku 1830 pak byly definovány hranice nově vzniklého Řeckého království, jehož prvním králem se stal v roce 1832 Ota Bavorský. Nezávislost byla definitně garantována Konstantinopolskou smlouvu z července 1832. Řekové se tak stali prvním národem v Osmanské říši, který získal nezávislý vlastní stát.

Související

Řecko, státní vlajka

Atény nevylučují nové volby

Atény - Řecko by mohlo vyhlásit referendum nebo předčasné parlamentní volby v případě, že představitelé eurozóny odmítnou jeho plány reforem. Italskému deníku Corriere della Sera to sdělil řecký ministr financí Janis Varufakis.
Alexis Tsipras /SYRIZA/, nový řecký premiér

Řecká vláda rozprodává limuzíny, ministři musejí do práce i pěšky

Atény - Po drtivém volebním vítězství řecké levicové strany SYRIZA před více než týdnem začíná její vláda plnit jeden ze svých předvolebních slibů: že se její činitelé nebudou povyšovat nad běžné občany. Vedle fotograficky hojně zdokumentovaného zvyku chodit v saku a rozhalené košili bez kravaty, jak je pro dělnickou třídu svátečně zvykem, začala vláda také rozprodávat vozový park ministerstev.

Více souvisejících

Volby v Řecku (25. 1. 2015) Řecko

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 32 minutami

před 49 minutami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

Maradonova smrt a nová fakta. Zvrat ve vyšetřování záhadného úmrtí legendy

Ve věci úmrtí argentinské fotbalové ikony Diega Maradony publikoval soudní znalec novou lékařskou zprávu, která odporuje dosavadním závěrům vyšetřovatelů.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy