Levicová SYRIZA jasně vyhrála řecké volby. Tsipras premiérem již dnes?

Atény - Levicová opoziční strana SYRIZA jasně vyhrála nedělní předčasné parlamentní volby v Řecku, ale nezískala absolutní většinu a bude muset hledat koaliční spojence. Jako nejpravděpodobnější se jeví spojenectví s pravicovou stranou Nezávislí Řekové (ANEL), s jejímž vedením bude předseda SYRIZY Alexis Tsipras jednat už dnes dopoledne. Čeká se, že šéf vítězné strany bude ještě dnes jmenován premiérem; nový kabinet by mohl představit do poloviny týdne.

SYRIZA, favorit voleb, vyhrála mnohem přesvědčivěji, než se očekávalo. Po sečtení 99,8 procent hlasovacích lístků získala 36,3 procenta hlasů; i s bonusem 50 křesel pro vítěze má ovšem ve 300členném parlamentu "pouze" 149 poslanců. K absolutní většině jí tedy dva mandáty chybí. Druhá skončila dosavadní vládní pravicová strana Nová demokracie (ND) se ziskem 27,8 procenta hlasů, což znamená 76 poslanců.

Menším koaličním partnerem SYRIZY se podle všeho nejspíš stanou nacionalističtí Nezávislí Řekové, kteří získali 4,8 procenta hlasů a 13 poslanců. Schůzka Tsiprase a šéfa Nezávislých Řeků Panose Kammenose byla naplánována na dnešní dopoledne, podle řeckých médií ale oba politici uzavřeli rámcovou dohodu už předem.

Vítězná strana se chystá sejít i s předáky středolevé strany Potami (Řeka), která získala šest procent hlasů, a se zástupci komunistů, které ve volbách podpořilo 5,6 procenta voličů. Lídr strany Potami Stavros Theodorakis nicméně naznačil, že do vlády se vstoupit nechystá, i když budoucí koalici možná podpoří.

Ve volbách uspěli i neonacisté ze Zlatého úsvitu, kteří získali 6,3 procenta hlasů. Naopak socialisté (PASOK), kteří dosud tvořili vládu s ND, od posledních voleb v roce 2012 přišli o polovinu příznivců a dostali jen 4,7 procenta hlasů.

Výsledky znamenají, že poprvé po 40 letech nebudou u moci ani konzervativci z ND, ani socialisté, tedy dvě síly, jež řecké politice dominovaly od pádu vojenské junty v roce 1974.

SYRIZA usiluje o změnu smluv s mezinárodními věřiteli a chce s nimi vyjednat řadu úlev. Voliči této politické strany se rekrutují hlavně z řad lidí, kteří jsou již unaveni drakonickými úspornými opatřeními a na které ekonomické problémy doléhají nejvíce. Řecko se v roce 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a od té doby zemi drží nad vodou zahraniční věřitelé, tedy Evropská centrální banka, Evropská komise a Mezinárodní měnový fond.

Řecko už od věřitelů dostalo ve dvou kolech asi 240 miliard eur (6,7 bilionu Kč). Státní dluh Řecka dosahuje asi 320 miliard eur (8,9 bilionu Kč) a je druhý největší na světě za Japonskem. Tsipras už dříve naznačil, že se bude snažit s věřiteli dohodnout odpis většiny dluhu, i když partneři Řecka v čele s Německem dali jasně najevo, že na takový požadavek nehodlají přistoupit.

"Řecký lid dnes psal historii," řekl v neděli večer Tsipras v projevu před jásajícím davem na jednom z aténských náměstí. Vítězstvím jeho strany Řecko prý opouští politiku úsporných opatření a vymaňuje se z dosavadního ponížení. Následovat prý bude "radikální změna", která zemi vyvede ze začarovaného kruhu šetření. Řecko podle něj přinese naději celé Evropě.

Související

Řecko, státní vlajka

Atény nevylučují nové volby

Atény - Řecko by mohlo vyhlásit referendum nebo předčasné parlamentní volby v případě, že představitelé eurozóny odmítnou jeho plány reforem. Italskému deníku Corriere della Sera to sdělil řecký ministr financí Janis Varufakis.
Alexis Tsipras /SYRIZA/, nový řecký premiér

Řecká vláda rozprodává limuzíny, ministři musejí do práce i pěšky

Atény - Po drtivém volebním vítězství řecké levicové strany SYRIZA před více než týdnem začíná její vláda plnit jeden ze svých předvolebních slibů: že se její činitelé nebudou povyšovat nad běžné občany. Vedle fotograficky hojně zdokumentovaného zvyku chodit v saku a rozhalené košili bez kravaty, jak je pro dělnickou třídu svátečně zvykem, začala vláda také rozprodávat vozový park ministerstev.

Více souvisejících

Volby v Řecku (25. 1. 2015) Syriza (řecká levice) Alexis Tsipras

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 7 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy