Řecko po volbách: jásot nebo kocovina?

KOMENTÁŘ - Neuplynulo ani čtyřiadvacet hodin od konce řeckých parlamentních voleb a země má novou vládní koalici. Její složení nevyvolalo žádný údiv, spekulovalo se o něm již před volbami. Co tedy spojení radikálně levicové koalice SYRIZA se stranou Nezávislí Řekové může znamenat?

I když sice na straně SYRIZY euforie z volebního vítězství trvá a možná ještě bude nějakou dobu trvat, ke spokojenosti jí chybí přesně dvě parlamentní křesla. Takže bude muset jít do koalice. Zajímavá je volba koaličního partnera. Nezávislí Řekové jsou výrazně pravicová strana. A i když proti 149 parlamentním křeslům SYRIZY disponují pouze křesly třinácti, mohou být problémy. Pravda, obě strany se shodují v tom základním: odporu proti současným drastickým škrtům a snaze snížit či oddálit splátky zahraničním věřitelům. Ovšem plán SYRIZY dál výrazně zvýšit domácí státní výdaje může u této pravicové strany narazit. A co dokáže malá strana, jak dokáže svého velkého partnera doslova vydírat, to dobře známe z dob nedávných u nás. Na druhé straně SYRIZA této koalice vcelku šikovně využila, když nevděčné křeslo ministra hospodářství přepustila svému koaličnímu partnerovi. Tento ministr bude muset vyjednávat s evropskými partnery o zmírnění či odložení splátek půjček. SYRIZA tak bude moci případné neúspěchy v jednání svalovat na koaličního partnera.

Problémy teprve přijdou

Novou řeckou vládní koalici však velmi brzy čekají velké zatěžkávací zkoušky. V první řadě kde vzít peníze na své rozsáhlé sociální plány. Řecký státní rozpočet je sice bez započítání splátek půjček vyrovnaný, plány SYRIZY však do něj opět zatnou dost výraznou sekeru. To si uvědomuje i samotná SYRIZA a od některých svých plánů již couvá (zrušení poplatků u lékařů). Ani o vystoupení ŘECKA z eurozóny se již nemluví, naopak vůdce SYRIZY Alexis Tsipras mluví o přání v eurozóny zůstat.

Kdo však Řecku půjčí peníze? Zahraniční banky to nebudou, ty už zemi nepůjčují několik let. Zbývají mezinárodní instituce: Evropská komise, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond. Těm se do tohoto kroku samozřejmě chtít nebude. Vždyť Řecku za polední čtyři roky půjčily v přepočtu 6,7 bilionu korun (což je zhruba jeden český státní rozpočet ročně). Státní dluh Řecka však i po této injekci představuje 8,9 bilionu korun. Druhý nejvyšší státní dluh na světě hned za Japonskem. Jaký je však mezi těmito dvěma zeměmi propastný rozdíl ve schopnosti splácet. A pokud se snad na světě najde jiná země či instituce ochotná Řecku půjčit, bylo by to za podstatně drastičtějších podmínek než u evropských institucí.

To je první těžký úkol čekající na novou řeckou vládu. Tím druhým je odklad splátek dluhu, případně odpis jeho velké části. SYRIZA často operuje příkladem Německa, kterému byla v roce 1953 odpuštěna velká část jeho dluhu. Ovšem zapomínají dodat jednu podstatnou věc. Německo se v padesátých letech vzpamatovávalo z následků totalitní nacistické vlády a bylo zničené válkou. V Řecku je posledních 40 let plná demokracie a jeho obyvatelé si mohli své představitele svobodně zvolit. Že vždy naletěli nereálným slibům, to je opravdu problém jen a jen samotných Řeků. Těžko lze tak očekávat shovívavost zejména Německa. Když navíc euro právě díky řecké nejistotě výrazně oslabuje a Němcům tento pokles přidělává další problémy.

Výsledek lze velmi těžko odhadnout

Těžko předpokládat výsledek těchto jednání. Budou dlouhá a budou tvrdá. Pravděpodobně skončí kompromisem. Možná smazání části dluhu, možná určitý posun splátek. Jak velké odpouštění a jak velký odklad se dnes dá pouze spekulovat. Rozhodně však nenaplní představy SYRIZY. Jestliže při vypuknutí řecké krize před několika lety byl odchod země z eurozóny téměř nepředstavitelný, dnes to již taková utopie není. I když je málo pravděpodobná. Eurozónou by sice odchod Řecka otřásl, ale stala by se stabilnější. Řecko by však čekal rychlý bankrot a SYRIZA by se z dnešní politické hvězdy změnila v politickou kometu a dnešní jásot jejích voličů by rychle přešel v kocovinu. Takže se bude tvrdě vyjednávat. Silnější karty však má Evropa.

Související

Více souvisejících

Řecko Volby v Řecku (25. 1. 2015)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy