Patolog: Tělo Litviněnka bylo plné polonia, pitva byla nejrizikovější v dějinách

Londýn - V Británie je ostře sledováno vyšetřování smrti ruského agenta Alexandra Litviněnka (†43). Ten byl zabit vysokou dávkou polonia a vážné podezření padá na Moskvu. Dnes promluvil patolog, který uvedl, že tělo agenta bylo tak radiaktivní, že jeho pitva byla jednou z nejnebezpečnějších v dějinách medicíny.

Britský soudní patolog Nathaniel Cary vyšetřovatelům řekl, že on i jeho kolegové měli při pitvě na sobě bílé kombinézy, ochranné rukavice a speciální kapuce, kterými dýchali vzduch skrz filtr. "Považovalo se to za jedno z nejnebezpečnějších ohledání mrtvého těla, jaké se kdy uskutečnilo v západním světě. A já myslím, že tomu tak bylo," řekl Cary londýnskému soudu, který případ nově vyšetřuje.

Litviněnko jako agent pracoval nejdříve pro Sovětský svaz a poté pro Rusko, později ale začal kritizovat vedení své země i poměry v rozvědce. Nakonec v roce 2001 získal politický azyl v Británii, přijal britské občanství a pracoval pro tajnou službu MI6. Na podzim 2006 se sešel se dvěma ruskými agenty a tři týdny poté zemřel.

Zdroj: YouTube

Podle dosavadních vyšetřování byl Litviněnko otráven izotopem polonia 210, který byl podle všeho v čaji podaném při setkání s ruskými agenty. Litviněnko podle některých expertů ale asi pozřel radioaktivní látku i dříve, celkem nejméně dvakrát. A to v polovině října 2006 a znovu o dva týdny později při osudném setkání.

Britské úřady od začátku považují za hlavní podezřelé tehdejší ruské agenty Dmitrije Kovtuna a Andreje Lugového, ale jasné důkazy při prvním vyšetřování kauzy nepředložily. Důstojník britských protiteroristických sil Craig Mascall dnes londýnskému soudu řekl, že oba Rusy stále hledá britská policie pro vraždu.

Lugovoj a Kovtun odmítli jak obvinění, tak nový odjezd do Británie. Ruské úřady nechtějí vydat podezřelé s odvoláním na ústavu zakazující vydávat ruské občany ke stíhání v cizině.

Nové, tentokrát veřejné vyšetřování začalo v úterý poté, co ho loni na žádost Litviněnkovy vdovy připustila britská vláda. První neveřejné vyšetřování před devíti lety se totiž nesmělo dotknout tajných důkazů spojených s možnou rolí Ruska při zabití agenta, a právě tyto informace jsou podle Mariny Litviněnkové klíčové k odhalení pravdy. Věří, že za smrtí jejího muže stojí Moskva, která to ale vehementně odmítá.

Související

Alexandr Litviněnko

Údajně zemřel ruský agent, který měl otrávit Litviněnka

Na následky onemocnění covidem-19 zemřel dnes v Moskvě Dmitrij Kovtun, jeden ze dvou bývalých ruských agentů obviněných Británií z otravy kritika Kremlu Alexandra Litviněnka v roce 2006. O úmrtí informovala tisková agentura TASS s odvoláním na blízký zdroj z Kovtunova okolí.
Alexander Litviněnko

Rusko je odpovědné za smrt Alexandra Litviněnka, rozhodl evropský soud

Rusko je odpovědné za smrt zběhlého ruského agenta Alexandra Litviněnka v jeho londýnském exilu v roce 2006. Uvedl to ve svém dnešním verdiktu Evropský soud pro lidská práva (ESLP) ve Štrasburku. Bývalý agent ruské tajné služby FSB a kritik prezidenta Vladimira Putina byl otráven vzácným radioaktivním izotopem polonia 210.

Více souvisejících

Alexander Litviněnko Velká Británie Rusko

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

Černý kašel není jediný. SZÚ upozornil na jiné nemoci s podobnými příznaky

Za uplynulý týden přibylo 1 266 nových případů černého kašle, informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). Celkem se již letos potvrdilo 12 239 případů onemocnění. Ústav v aktuální zprávě upozornil i na jiné nemoci, které se podobají černému kašli.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy