Děsivý hukot: Meteoritický roj vystrašil jih Německa +VIDEO

Berlín - Policie v jižním Německu, ale i v Rakousku a Švýcarsku měla rušný nedělní večer. Lidi vyděsil meteoritický roj a volali o pomoc. Jeden objekt spadl u rakousko-německých hranic, neobvyklý jev byl natočen na video. Podívejte se.

Lidé se obraceli na policii se zprávami o tom, že viděli neidentifikovaná zářící tělesa, někteří hovořili i o hlasitých zvucích, které jev údajně doprovázely.

Podle svědků se nebe rozzářilo v neděli kolem 21:00 SEČ. Pozorovali to zejména lidé v jihoněmeckém Bavorsku, ale i na jiných místech - třeba v Bádensku-Württembersku. Zprávy o zářících předmětech na nočním nebi se objevily i ve švýcarských médiích. Magazín Focus zveřejnil odkaz na video na serveru YouTube, které nafilmoval řidič v Tyrolsku a které jev zachytilo.

Zdroj: YouTube

Ačkoli zatím není jasné, co jev způsobilo, je podle astronomů pravděpodobné, že šlo o pád meteoritu nebo ještě spíše meteoritů. Německá policie uvedla, že přinejmenším jeden z nich zřejmě spadl v okolí hraničního přechodu Freilassing na německo-rakouských hranicích.

Pád malých meteoritů na Zemi není nijak neobvyklý. Loni v září spadl jeden takový ve středoamerické Nikaragui a zanechal po sobě kráter o průměru 12 metrů a hloubce pět metrů. Jeden z největších meteoritů za poslední dobu spadl v roce 2013 do oblasti u ruského Čeljabinsku.

Související

Perseidy (srovnání)

Meteorický roj Perseid vrcholí o víkendu. Podmínky budou ideální

Mezi 17. červencem a 24. srpnem se otevírá okno pro pozorování každoročního meteorického roje Perseid. Tohoto roku dosáhne svého vrcholu v noci ze soboty 12. na neděli 13. srpna. Meteory již můžeme vidět od nynějška, jejich počet postupně narůstá a během noci vrcholu, na temné obloze daleko od měst mezi půlnocí a 4. hodinou ranní, se můžeme těšit na až 80 meteorů za hodinu, informoval redakci serveru EuroZprávy.cz Pavel Suchan z Astronomického ústavu AV ČR.
Kompozitní snímek maxima roje Perseid z minulého roku zachycuje Mléčnou dráhu a 174 meteorů vylétajících z jednoho místa na obloze – radiantu v souhvězdí Persea. Nejvíce meteorů bude vidět z těch míst, kde neruší světlo měst. Autor: Petr Horálek

Na obloze dnes vrcholí Lyridy, nejdéle zaznamenaný meteorický roj

Dnes večer vrcholí meteorický roj Lyridy. Nepatří k nejvýraznějším rojům roku, ale lidé by několik meteorů na obloze mohli zahlédnout, uvedl Pavel Suchan, tiskový tajemník Astronomického ústavu Akademie věd ČR. Podotkl, že Lyridy jsou zajímavé tím, že jde o nejdéle zaznamenaný meteorický roj - jsou známy již přes 2600 let. V těchto dnech jsou také nejlepší letošní podmínky pro pozorování planety Merkur.

Více souvisejících

meteorický roj Německo

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v Jeruzalémě setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Po schůzce vyzval palestinské hnutí Hamás, aby přijalo nabízenou dohodu o propuštění rukojmích a příměří.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy