Pozval jsem všechny prezidenty, přijeďte taky, vyzývá hlava Liberlandu

Praha – Nejmladší stát světa čeká první velká zkouška. Od 1. května začne jeho masivní osidlování, tvrdí organizátoři akce Liberland – první velká expedice. Prezident Vít Jedlička navíc prvním účastníkům slibuje speciální dárek.

„Máte exkluzivní příležitost zúčastnit se historické události! Tento víkend dojde k prvnímu masivnímu osídlení Liberlandu. Chcete být u toho? Jestli máte jiné plány, zrušte je. Udělejte cokoli, ať se v pátek 1. 5. 2015 dostanete do Liberlandu. Navíc je to kousek! Z ČR za pár hodin autem," vyzývají organizátoři akce.

Že nejde o vtip, potvrzuje i prezident Liberlandu. „Je nám velkou ctí vás pozvat na velkou společenskou událost – první Den svobody v Liberlandu. Prezident Liberlandu pozval všechny světové prezidenty a udělí také první stovku čestných občanství," píše se v oficiální pozvánce od Víta Jedličky.

Osidlování zabraného území mezi Chorvatskem a Srbskem započne ráno 1. května, lidé se proto už prostřednictvím Facebooku domlouvají, jak se na místo dopraví. Do Liberlandu se prý zájemci dostanou lodí, pokud žádnou nemají, musí si ji někde půjčit.

„Přivezte si s sebou prosím také všechno potřebné vybavení pro pohodlné přežití v přírodě a mějte také prosím na paměti, že se události účastníte na vlastní nebezpečí. Jídlo bude k dispozici, stejně jako skvělá atmosféra, pivo a květiny!" píše se také v pozvánce.

Související

Více souvisejících

Liberland (Svobodná republika Liberland) Vít Jedlička

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy