Chce to odvahu něco takového o Rusech říct. Advokát promluvil

Praha – Zástupci ombudsmanky Stanislavu Křečkovi bylo v době osvobození sedm let, přesto si na 4. května 1945 dobře vzpomíná. Byl to pátek a přišel jsem ze školy, svěřil se český právník.

Křeček zavzpomínal na své zážitky po účasti na vzpomínkovém shromáždění v pankrácké věznici. „Opravdu již od té doby uplynulo tolik let? Toho dne před sedmdesáti lety byl pátek. Vrátil jsem se ze školy. Ještě jsem nevěděl, že to je můj poslední den v jednotřídce na vesnici, kam jsme se museli za války vystěhovat, protože moji rodiče pomáhali Židům. Těšil jsem na svoje sedmileté narozeniny, které jsem měl slavit za pár dní," popisuje Křeček svoje vzpomínky na sociální síti.

Den před tím se prý vrátil domů jeho otec, kterého už dlouho neviděl. „Maminka mi říkala, kdyby se někdo na tátu ptal, abych řekl, že pracuje v Německu, ale já věděl, že to není pravda. Táta ještě v noci odešel a ozval se až za týden, za týden, který maminka po zprávách z bojující Praha proplakala. Tátovu fotku na barikádě mám pověšenu na zdi ve své kanceláři," popisuje svoje prožitky advokát.

Večer pak prý na dveře jejich venkovské chalupy zaklepali tři vojáci ve zvláštních uniformách. „Připomínaly ty německé. Ale oni nemluvili německy, mluvili řečí, které jsme rozuměli, neboť oni říkali jediné slovo: chleb. Dostali, co chtěli, a zmizeli v lese za domem. Nebyli to partyzáni, jak jsme se tenkrát s polovinou vesnice domnívali, ale vojáci Buňačenkovy vlasovské divize, kteří pak cestou na západ zasáhli do pražského povstání způsobem, který mnozí historikové považují pro úspěch povstání za rozhodující,"vzpomíná na setkání s Rusy Křeček.

Zástupce ombudsmanky na tyto časy podle svých slov vzpomíná z jednoho důvodu. „Dnes po sedmdesáti letech jsme se dostali do situace, kdy říct, že Prahu osvobodili Rusové, je třeba pomalu stejné odvahy jako říct za komunistů že Plzeň osvobodili Američané, to, že nám pseudopolitici a pseudohistorici vykládají, že Ukrajinský front byl složen z Ukrajinců a žádní Rusové se na osvobození nepodíleli také proto, že v podstatě o žádné osvobození nešlo, to jsme si opravdu zavinili a na to pyšni být nemůžeme," říká rázně Křeček.

„Pokloňme se raději památce těch, kteří před těmi sedmdesáti lety věděli kde je jejich místo a za toto vědomí také položili své životy. Oni si tu věčnou paměť od nás zaslouží," dodává na závěr advokát.

Související

Stanislav Křeček

Policisté mohli podle Křečka situaci na Babišově mítinku řešit profesionálněji

Policisté při zákroku proti školákovi v Borovanech na Českobudějovicku na loňském mítinku předsedy hnutí ANO Andreje Babiše mohli situaci řešit profesionálněji, míní ombudsman Stanislav Křeček. Navíc shledal pochybení policistů při výzvách k prokázání totožnosti. Vyplývá to ze zprávy z šetření veřejného ochránce práv ve věci, zveřejněné na jeho webu.

Více souvisejících

Stanislav Křeček Sovětská armáda osvobození čr

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy