Zřítil se vojenský Airbus, posádka zahynula +VIDEO

Madrid - Nejméně čtyři mrtvé a dva zraněné si vyžádala dnešní havárie vojenského nákladního letadla na jihu Španělska u města Sevilly. Šlo o první fatální nehodu letounu Airbus A400M, který začala společnost Airbus Military dodávat zákazníkům v roce 2013.

#airbus #A400M accidente en Sevilla , video. @A3Noticias @tve_tve @cuatro @laSextaTV @telecincoes pic.twitter.com/IyMEEK7Fsp

— Alejandro Ortega (@SickoSeven) 9. květen 2015

Premiér Marian Rajoy vyjádřil nad úmrtím příslušníků šestičlenné posádky letounu zármutek a řekl, že vláda je připravena rodinám obětí poskytnout pomoc.

Původně záchranáři nalezli na místě neštěstí tři mrtvé. Čtvrté tělo našli později ohořelé v troskách letounu, řekl agentuře AFP prefekt regionu Andalusie Antonio Sanz. Dva zraněné přepravil vrtulník do sevillské nemocnice.

Stroj dopadl do zoraného pole asi půldruhého kilometru severně od sevillského letiště. Podle místních médií byli na palubě zaměstnanci španělské pobočky společnosti Airbus.

Letoun podle španělských médií těsně před pádem signalizoval závadu ve svých systémech. Když se pilot pokoušel o nouzové přistání, narazil prý stroj do sloupu elektrického vedení, což způsobilo výpadek proudu v nejbližším okolí.

Airbus pád letounu potvrdil a dodal, že testovaný stroj byl určen pro Turecko. Osm evropských členů NATO si už objednalo více než 190 těchto letadel, které nahradí stárnoucí letouny Hercules. Vývoj nového letadla si vyžádal náklady kolem 20 miliard eur (téměř 550 miliard Kč) a byl zatím největším evropským společným projektem v sektoru obrany. Britské ministerstvo obrany po zprávě o nehodě pozastavilo lety tohoto stroje. Britské vojenské letectvo má nyní dva tyto letouny.

Související

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Více souvisejících

Španělsko Letecké nehody Airbus A400M

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy