Rusko je zapleteno do vraždy Litviněnka, říká právník. Moskva se ihned ohradila

Londýn - V Británii dnes skončilo vyšetřování vraždy bývalého ruského agenta Alexandra Litviněnka. Celá zpráva by měla být zveřejněna až ke konci roku, už nyní ale právník Richard Horwell konstatoval, že Moskva byla do zločinu bezpochyby zapletena.

"Důkazy ukazují, že jediným věrohodným vysvětlením je, že ruský stát byl nějakou formou zapleten do Litviněnkovy vraždy," řekl Horwell.

Podle Britů kritik Kremlu Litviněnko zemřel v roce 2006 na otravu týdny poté, co při schůzce v hotelu Millennium s ruskými agenty Dmitrijem Kovtunem a Andrejem Lugovým vypil zelený čaj smíchaný s poloniem 210. Umírající Litviněnko v nemocnici obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina, že nařídil jeho vraždu. Kreml to vždy popíral.

Zdroj: YouTube

"Lugovoj a Kovtun neposkytli žádnou věrohodnou odpověď na vědecké důkazy a stopy polonia, které za sebou zanechali," zdůraznil Horwell. Poznamenal, že ani jeden z agentů neměl osobní důvod zabít ruského exulanta.

Naopak ruský stát měl podle něj bezpochyby k zabití svého bývalého agenta důvodů mnoho. A to především kvůli tomu, že utekl do Británie a krátce před smrtí získal britské občanství, že obviňoval Kreml z korupce, že sympatizoval s čečenskými separatisty a že tvrdil, že Putin je pedofil, podotkl Horwell.

Litviněnko jako agent pracoval nejdříve pro Sovětský svaz a pak pro Rusko, později ale začal kritizovat vedení své země i poměry v rozvědce. Nakonec v roce 2001 získal politický azyl v Británii, přijal poté britské občanství a pracoval pro tajnou službu MI6.

Ruské ministerstvo zahraničí vyšetřování v Británii odsoudilo a označilo je za "selektivní a zpolitizované". Nebere prý ohled na názor kompetentních ruských úřadů a vše prý také představuje dodatečný důkaz, že se Británie nehodlá vzdát předem daného výkladu okolností případu. "Navzdory tomu, co toto vyšetřování naznačovalo, nebylo transparentní ani pro Rusko, ani pro veřejnost. Existovalo zde velké riziko politizace a to se i naplnilo," uvedla ruská diplomacie.

Související

Alexandr Litviněnko

Údajně zemřel ruský agent, který měl otrávit Litviněnka

Na následky onemocnění covidem-19 zemřel dnes v Moskvě Dmitrij Kovtun, jeden ze dvou bývalých ruských agentů obviněných Británií z otravy kritika Kremlu Alexandra Litviněnka v roce 2006. O úmrtí informovala tisková agentura TASS s odvoláním na blízký zdroj z Kovtunova okolí.
Alexander Litviněnko

Rusko je odpovědné za smrt Alexandra Litviněnka, rozhodl evropský soud

Rusko je odpovědné za smrt zběhlého ruského agenta Alexandra Litviněnka v jeho londýnském exilu v roce 2006. Uvedl to ve svém dnešním verdiktu Evropský soud pro lidská práva (ESLP) ve Štrasburku. Bývalý agent ruské tajné služby FSB a kritik prezidenta Vladimira Putina byl otráven vzácným radioaktivním izotopem polonia 210.

Více souvisejících

Alexander Litviněnko Velká Británie Rusko

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Zelenského chtěli zabít. Ukrajina odhalila ruské agenty, byli i v ochrance

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj byl opět v ohrožení. Civilní kontrarozvědka SBU v úterý uvedla, že odhalila skupina agentů ruské FSB, kteří chtěli zabít jeho i další ukrajinské představitele u příležitosti dnešní inaugurace ruského prezidenta Vladimira Putina. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy