Klaus má ve své vizi pravdu, podívejte se na USA, říká politický analytik

Praha – Bývalý prezident Václav Klaus v rozhovoru pro Týden nastínil svou černou vizi o budoucnosti Evropy. Vycházel z toho, že evropští lídři vítají migrační krizi, díky které prý vznikne „nová Evropa“ a „nový evropský člověk podle šílených utopistických teorií“. Má pravdu, podívejte se, už se to stalo v zahraničí, varuje bývalý Klausův poradce a bývalý člen ODS Tomáš Haas.

Podle Klause se začne v Evropě formovat obyvatelstvo, které nebude navázáno na domovské národy, čímž zaniknou jednotlivé státy Evropské unie. „Prezident Klaus podle mně správně identifikoval příčinu - vytvoření velké masy 'Evropských občanů' bez vazeb ke státům, ve kterých v Evropě žijí nebo budou žít. Bez vazeb k jejich národům a jejich historii, kultuře, tradicím, hodnotám a společenské a politické struktuře," souhlasí na Facebooku s Klausovými slovy Haas, který mu v letech 2005 až 2008 dělal poradce.

Psali jsme:
Klaus nastínil děsivou vizi budoucnosti Evropy. Přišla ostrá reakce
 

Takoví občané podle něj jsou nejlépe manipulovatelní, protože jsou loajální k tomu, kdo jim dává, co chtějí. V aktuální situace je to podle něj nadnárodní stát a nikoliv stát, který je jejich novým domovem. A není t podle něj jen spekulace, protože podobnou situaci je možné pozorovat i v zámoří.

„Podívejme se na vývoj preferencí v amerických volbách a můžeme si lehce odpovědět na otázku, proč prezident Obama vyhrál druhý termín. Byly to hlasy hispánských Američanů a byl to výsledek zvyšující se imigrace z Mexika a dalších států střední a jižní Ameriky, která často probíhala a dosud probíhá ilegálně a bývá pravidelně legalizována imigračními amnestiemi. V rozsáhlých oblastech amerického jihozápadu jsou již dnes většinovou populací," připomíná politický analytik. Podobnou zkušenost má i Kanda.

Haas také připomíná, že už v roce 2006 v jednom ze svých článku napsal, že „neexistuje žádný evropský politický národ a neexistuje ani cesta jak jej uměle vytvořit". Přestože navržená Ústava pro Evropu podle něj zakládá jakýsi nadnárodní stát, „nedává a ani vlastně nemůže, dát jeho občanům rozhodující politickou moc".

Sjednocení podle něj může nastat, pouze pokud přijde snaha zdola, tedy od občanů, jako se to známi z historie Itálie nebo právě USA, ale předpokládá to dlouhý vývoj. Pokusy o umělé zavedení společného evropského státu tak prý naopak způsobí zpomalení vývoje. „Jeho předpokladem je totiž důvěra občanů ve společné Evropské instituce. Až příliš často nesmyslné direktivy, nekontrolovaná a de facto nekontrolovatelná moc evropské byrokracie nevedou k jejímu zvýšení, ale ke graduální ztrátě jakési důvěry, kterou si Unie u evropských občanů získala před tím, než své byrokracii dovolila EU ovládnout," napsal v roce 2006 Haas.

Unie pak prý našla cestu, jak tento nedostatek napravit. Podle Haase s ní přišel italský komunista, evropský byrokrat a později i europoslanec Altiero Spinelli, který předpokládal „nutnost úplné likvidace národních států, a omezení jejich národních reprezentací a vlád na jakési články pro přenos a aplikaci evropských zákonů a předpisů". Národní státům pak zůstane jen role ochránců místních kultur. A právě k této představě dnes EU podle Haase našla zřejmě cestu.

Související

Více souvisejících

Tomáš Haas Václav Klaus EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy