Předák Sinn Féin Garry Adams unikl soudu. Kdo před 43 roky nařídil tuto vraždu?

Londýn - Je to záležitost stará bezmála půl století, ale pro mnoho Britů je stále živá. V roce 1972 byla unesena osmatřicetiletá Jean McConvillová, matka deseti dětí. Dodnes její osudy provázejí nejasnosti a stále za její vraždu nikdo nepyká.

Jean žila v roce 1972 v západním Belfastu na Lower Falls Road. Její manžel Arthur zemřel v lednu téhož roku na rakovinu, žena vychovávala deset dětí ve věku od šesti do dvanácti let. Příslušnící IRA a dalších organizací ji obviňovali ze spolupráce z britskou armádou, ačkoliv to nebylo nikdy potvrzeno. V listopadu byla na ulici napadena a bylo jí vyhrožováno, aby přestala donášet britským vojákům. Podle policejního záznamu byla 29. listopadu 1972 Jean nalezena ve značně depresivním stavu na ulici, jedno z jejich dětí poté uvedlo, že následujícího dne byla unesena z bytu čtveřicí žen (oficiální údaje ale uvádějí až 7. prosinec 1972). Poté byla mučena a střelena zezadu do hlavy. Místo popravy je neznámé, tělo bylo pohřbeno asi 50 mil od jejího domova. Její tělo bylo nalezeno a identifikováno v roce 2003.

IRA v roce 1999 přiznala, že Jean McConvillová byla zabita společně s osmi dalšími osobami. Podobné případy byly označovány jako Dissapeared (Zmizelí), šlo o osoby, které byly uneseny v Severním Irsku během období známého jako The Troubles. Právě případ desetinásobné matky byl ve Velké Británii považován za nejkontroverznější ze 3000 vražd, které byly prostřednictvím IRA spáchány a vyvolal největší rozhořčení. 

V květnu 2014 byl zatčen bývalý šéf organizace Sinn Féin Gery Adams a po čtyři dny držen ve vazbě kvůli podezření, že k vraždě došlo na jeho příkaz. Sedmašedesátiletý Gearóid Mac Ádhaimh (jak zní jeho jméno v irštině) prohlásil, že veškeré důkazy proti jeho osobě existovaly pouze z doslechu a je "nevinnen ve všech bodech obžaloby". Tak zněl i výrok ředitelky Státního zastupitelství Pamely Atchisone, která zdůvodnila rozhodnutí prohlášením, že "důkazy nepostačují ke vznesení řádné obžaloby", proto byl Adams 29. září zproštěn obvinění. Pouze bývalý člen IRA Ivor Bell bude souzen za napomáhání trestného činu zabití.

Michael McConville, jeden z Jeaniných synů, prohlásil pro noviny Belfast Telegraph, že případ neměl být projednáván a rozhodován v Irsku. Dodal, že bude usilovat o zjištění vrahů jeho matky. "Chci pro ni spravedlnost... bez ohledu na to, jak dlouho to bude trvat."

Související

Násilí v Severním Irsku dnes připomínají například obrazy na domech. Rozhovor

25 let od schválení Velkopáteční dohody. Sektářské násilí v Severním Irsku utichlo, konflikt ale nebyl zcela vyřešen, upozorňuje Váška

Před 25 lety, 22. května 1998, byla ve dvou referendech, které proběhly v Irsku a Severním Irsku, schválena Velkopáteční dohoda. Jejím cílem bylo ukončit období nazývané Troubles, neboli násilný konflikt v Severním Irsku mezi katolickými zastánci sjednocení Irska a protestantskými stoupenci setrvání v unii s Velkou Británií. Dohoda si vyžádala obrovské nasazení všech zúčastněných stran, připomíná v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Jan Váška z Institutu mezinárodních studií FSV Univerzity Karlovy v Praze. Odborník na moderní britské dějiny podotýká, že po uzavření dohody sice nastalo nejlepší období v dějinách Severního Irska, přesto však v regionu začínají sílit protesty a kritika dohody ze strany radikálnější části unionisté komunity.  
Leo Varadkar

Kdo bude vládnout v Irsku? Premiér Varadkar je připraven jít do opozice, Sinn Féin začíná jednat

Irský premiér Leo Varadkar dnes přiznal volební porážku své strany a oznámil, že je připraven odejít s Fine Gael do opozice. Levicová nacionalistická strana Sinn Féin, která v sobotních volbách získala největší počet hlasů, má dnes na programu schůzku s menšími stranami, s nimiž chce vytvořit vládu. Pokud jednání vedená Sinn Féin selžou, je Varadkar připraven do rozhovorů o budoucí irské vládě vstoupit.

Více souvisejících

Sinn Féin (irská nacionalistická strana) ira Garry Adams (předák Sinn Féin)

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy