Euroskeptiky v Bavorsku vede český emigrant. Je ostře proti uprchlíkům

Mnichov - Do čela euroskeptické strany Alternativa pro Německo (AfD) v Bavorsku se dostal Petr Bystroň, český emigrant. Jedním z jeho cílů je přitom omezení imigrace.

Bystroň (44), který v Mnichově vystudoval ekonomii a mezinárodní vztahy, už za AfD kandidoval v roce 2013 v parlamentních volbách a o rok později ve volbách do Evropského parlamentu, mezi zvolené europoslance se ale nedostal. Během letošního střetu ve vedení strany se přiklonil na stranu nacionalistického křídla později zvolené předsedkyně AfD Frauke Petryové.

"Ničím neomezená lavina migrantů v naší zemi je nejpalčivějším problémem naší doby," uvádí Bystroň na svých stránkách a žádá posílení ochrany hranic a rychlejší vypovídání odmítnutých žadatelů o azyl. Přistěhovalecká politika mu údajně mimořádně leží na srdci právě proto, že je sám imigrant.

Stranu AfD založil v únoru 2013 ekonom Bernd Lucke a její program založil na kritice společné evropské měny. Posléze došlo ke střetu mezi ním a Petryovou, jejíž stoupenci dokázali ve východoněmeckých spolkových zemích uspět i díky většímu nacionalismu, především odmítání imigrace. Letos v létě se Petryová stala předsedkyní AfD, Lucke ze strany následně vystoupil a založil nové uskupení Alfa, k němuž se připojilo pět ze sedmi europoslanců AfD.

Související

Petr Bystroň (AfD) na fotografii s bývalým prezidentem Václavem Klausem z roku 2015. Klaus úspěch euroskeptické AfD ve volbách přivítal

Ve volbách v Německu kandidují i lidé s vazbami na Česko a Slovensko

O poslanecké křeslo ve Spolkovém sněmu se dnes v Německu uchází řada osobností, které mají blízké vazby na Česko a Slovensko. Znovu kandidují nejen poslanci, kteří žijí na pomezí s Českem, takže je pro ně přeshraniční propojení regionů osobně důležité, ale také ti, kteří z někdejšího Československa pocházejí.

Více souvisejících

Petr Bystroň Německo Alternativa pro Německo (AfD)

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 11 hodinami

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy