Slovinsko poslalo na hranice armádu, příval uprchlíků nepolevuje

Lublaň - To, o čem se včera jen spekulovalo, se dnes stalo skutečností. Slovinský parlament ráno schválil vládní návrh zákona, který umožňuje armádě pomáhat při ostraze hranic. Důvodem je příval migrantů, kteří proudí do Evropy po balkánské trase. Podle slovinského ministerstva vnitra od pátku do země přišlo na 20 tisíc lidí. Jen za úterý překročilo slovinsko-chorvatské hranice kolem 8000 osob.

Nový zákon umožní armádě kontrolovat hranice i bez přítomnosti policie, uvedla agentura Reuters. Vojáci začali pomáhat se střežením hranic už v pondělí, dosud však jen tam, kde byly také policejní složky.

Zdroj: YouTube

Kabinet premiér Mira Cerara nasazení vojska k ostraze hranic kvůli přívalu běženců navrhl během zasedání v noci na úterý. Vláda zároveň obvinila sousední Chorvatsko, že posílá k hranicím se Slovinskem tisíce migrantů a ignoruje veškeré žádosti o to, aby příliv běženců nějakým způsobem kontrolovalo.

Lublaň se nejdříve snažila nekontrolované překračování svých hranic regulovat, v pondělí odpoledne se ale rozhodla všechny migranty hromadně vpustit do země, tedy i do schengenského prostoru bez vnitřních hraničních kontrol.

Lublaň kvůli svému přetížení uprchlíky dnes podle státního tajemníka ministerstva vnitra Boštjana Šefice požádala Rakousko o otevření dalšího přechodu pro migranty. Šefic dodal, že v úterý vstoupilo do Slovinska kolem 8000 běženců, přičemž úřady původně počítaly s tím, že denně jich nepřijde více než 2500.

Vyhlídky na zlepšení situace v blízké budoucnosti přitom nejsou dobré. Do makedonského městečka Gevgelija u hranic s Řeckem dorazilo za posledních 24 hodin 5700 nových migrantů. Hranice Makedonie a Srbska přitom denně překračuje asi 5000 uprchlíků, do dnešního poledne bylo v jihosrbském Preševu registrována tisícovka nově příchozích.

Asi 3500 běženců, kteří z velké části strávili noc na dnešek na srbsko-chorvatských hranicích, vpustila kolem poledne policie na chorvatské území. Podle srbských úřadů za posledních 24 hodin překročilo hranice do Chorvatska přes 5000 migrantů.

Související

Jaderná elektrárna, ilustrační foto

Slovinsko kvůli úniku odstavilo svou jedinou jadernou elektrárnu

Jediná slovinská jaderná elektrárna Krško, ležící přibližně 100 kilometrů východně od slovinské metropole Lublaň, byla ve čtvrtek preventivně odstavena pro únik v ochranné budově. K ohrožení zaměstnanců, obyvatelstva ani životního prostředí nedošlo.

Více souvisejících

Slovinsko Armáda Slovinsko uprchlíci

Aktuálně se děje

před 52 minutami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v Jeruzalémě setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Po schůzce vyzval palestinské hnutí Hamás, aby přijalo nabízenou dohodu o propuštění rukojmích a příměří.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy