Jaceňuk vyzval EU k podpoře ukrajinské ekonomiky

Berlín - Dohoda o vytvoření zóny volného obchodu mezi Evropskou unií a Ukrajinou vstoupí v platnost podle plánu 1. ledna příštího roku. Na konferenci o německo-ukrajinské hospodářské spolupráci to uvedl ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.

Jaceňuk účastníky konference informoval, že ekonomika jeho země vykazuje "známky pozitivní dynamiky", k prosazení potřebných reforem ale dál potřebuje pomoc ze zahraničí, v neposlední řadě z Německa.

Merkelová prohlásila, že Německo v poslední době do ukrajinské ekonomiky investovalo 4,5 miliardy eur a německé firmy hodlají v investicích pokračovat.

"Ukrajina ale musí dál reformovat ekonomiku, bojovat s korupcí a omezovat vliv oligarchů," upozornila předsedkyně německé vlády. Investice do země přijdou jen tehdy, budou-li existovat příznivé podmínky, dodala.

Rozvoj obchodních styků mezi Ukrajinou a EU podle kancléřky není namířen proti ruským zájmům. "Chceme naopak, aby Ukrajina udržovala dobré hospodářské vazby na Evropskou unii, na Německo, ale zároveň i na Rusko," prohlásila Merkelová.

Související

Arsenij Jaceňuk, ukrajinský expremiér

Před pěti lety skončil "Euromajdan", krvavé protesty si vyžádaly desítky mrtvých

Nepokoje na Ukrajině vypukly po 21. listopadu 2013, kdy proruská vláda prezidenta Janukovyče zastavila přípravy podpisu asociační dohody s Evropskou unií a vyzvala k rozšíření hospodářské spolupráce s Ruskem. Svůj krok vysvětlila tím, že jednání s Bruselem bude pozastaveno, dokud nebude jasné, jakou kompenzaci obdrží Kyjev od EU za ztráty způsobené oslabením ekonomické spolupráce s Moskvou.
Dmitrij Medveděv

Rusko drtí Ukrajinu novými sankcemi. Na černé listině jsou stovky politiků, i syn Porošenka

Rusko zavedlo sankce proti 322 ukrajinským představitelům - politikům i podnikatelům - a 68 ukrajinským firmám, kterým zmrazí aktiva v Rusku a zakáže vývoz kapitálu. Příslušné nařízení dnes podepsal předseda ruské vlády Dmitrij Medveděv. Moskva tvrdí, že jde o odpověď na opatření, která Kyjev podniká proti Rusku. Šéf ukrajinské diplomacie Pavlo Klimkin označil sankce za úvodní díl seriálu, kterým se Moskva pokusí ovlivnit volby na Ukrajině v příštím roce.

Více souvisejících

Arsenij Jaceňuk Angela Merkelová EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy