Matce vytrhli Adámka (6) z náruče na ulici a unesli ho do Norska

Bratislava - Scéna jak z filmu se odehrála v neděli večer ve slovenské Ivance pri Dunaji. Přímo na ulici tam dva muži sebrali Janě jejího teprve šestiletého syna Adama, naložili ho do auta a zmizeli pryč. Za únosem stojí spor rodičů o dítě. Bývalí partneři se vzájemně obviňují z únosu.

"Byli jsme na procházce s mým synkem Adamem a potom jsme se šli navečeřet do pizzerie. Jak jsme vyšli ven a ušli pár metrů, tak jsem se otočila s pocitem, že za mnou někdo běží. Byli to dva neznámí muži. Jeden z nich mě napadl a svalil na zem, kde mě držel. V té chvíli druhý útočník mi vytrhnul synečka, kterého jsem držela za ruku. Vyděšený Adámek začal křičet. Vzápětí ho strhli do auta a odjeli neznámo pryč," popisuje matka Jana na Facebooku děsivou scénu.

Na zadním sedadle auta ale seděl chlapcům otec Ragnar. Když jej malý Adam viděl, tak se prý hned uklidnil. Později zaslal otec slovenské televizi Markíza video, na kterém chlapec tvrdí, jak je všechno v pořádku. "Ahoj Slovensko! Jsem u otce a všechno je v pořádku!" říká chlapec na videu.

Jana žila na Islandu osm let a tam se jí také narodil syn Adam. Otcem je Islanďan Ragnar Hafsteinsson. Matka na facebookové stránce, kterou po nedělním únosu založila na svou podporu, tvrdí, že ji otec chlapce týral. Proto se s ním rozhodla rozejít. Otec na své facebookové stránce jen uvedl, že mu byl soudem chlapec svěřen do péče, což nebylo bezdůvodně. Matce prý umožňoval mnohem častější kontakt, než jí vymezil soud.

V létě se ale s chlapcem přestěhoval do Norska, s čímž matka nesouhlasila. Tam také chlapec začal chodit do školy. Když byl během podzimních prázdnin na týden na Slovensku, rozhodla se ho Jana nevrátit.

"Ředitelka centra pro mezinárodní ochranu dětí a mládeže mi řekla, že ho otec vzal z místa trvalého pobytu na Islandu do Norska bez mého souhlasu, což potvrdila i norská strana, tak že je to kvalifikované jako mezinárodní únos," brání se matka.

Otec zase tvrdil, že tím, že mu Jana Adama nevrátila do péče, tak chlapce unesla ona. Obrátil se i na norské úřady, ale protože se obával dlouhé právní bitvy o malého chlapce, rozhodl se jednat sám. Se dvěma muži odjel na Slovensko a tam chlapce Janě sebral. Slovenská policie vyšetřuje čin jako únos. Otec se ale s chlapcem skrývá někde v Norsku.

Související

Marian Jurečka

Stát zakáže vychovávat děti výpraskem. Trestat za to ale rodiče nebude

Připravovaná novela zákona by měla podle ministra práce Mariana Jurečky odlišit výchovu dětí od domácího násilí. I přes uzákonění nepřípustnosti fyzických trestů v rámci novely by však pravděpodobně neměly být stanoveny tresty pro rodiče, kteří budou stále používat výchovný výprask.

Více souvisejících

Děti, dětské únos / rukojmí

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy