Panika v Německu: Hrozba útoku islamistů na fotbale. Policie evakuovala stadion, koncerty a uzavírají metro

Berlín/Monako - Německá policie získala konkrétní informace, podle kterých chtěli dnes islamisté na stadionu v severoněmeckém Hannoveru spáchat teroristický útok. S odvoláním na hannoverského policejního prezidenta Volkera Kluweho o tom informovala agentura DPA. Policie kvůli tomu ještě před začátkem zrušila dnešní fotbalový zápas Německa s Nizozemskem. Podezřelý předmět našla policie také na hannoverském nádraží, které z velké části uzavřela.

"Máme konkrétní indicie, že někdo chtěl na stadionu odpálit výbušninu," uvedl Kluwe. "Rychle jsme se proto rozhodli nevpouštět do stadionu další lidi," dodal. Obyvatelům v okolí stadionu prý žádné nebezpečí nehrozí.

Na fotbalový zápas měla dorazit německá kancléřka Angela Merkelová a několik ministrů spolkové vlády včetně ministra vnitra Thomase de Maizièrea. Kancléřka se podle agentury DPA už vrátila do Berlína.

De Maizière na improvizované tiskové konferenci potvrdil, že na stadionu hrozilo nebezpečí. Zápas podle něj měl být symbolem nezlomnosti Evropy, o to těžší bylo rozhodnutí ho zrušit. "Ale v tak těžké situaci má v případě pochybností ochrana lidí přednost," dodal.

Podle agentury DPA upozornily Německo na hrozící útok zahraniční tajné služby. Deník Bild se zmiňuje o varování z Francie.

V okamžiku zrušení utkání kolem 19:14 SEČ bylo na stadionu podle agentury DPA jen několik málo diváků, které pořadatelé rozhlasem vyzvali, aby prostor opustili.

Na stadionu, který má kapacitu 43.000 diváků, nebyli v tu chvíli ani členové německé fotbalové reprezentace, informovala agentura DPA. "Jsme nyní na bezpečném místě," uvedl mluvčí reprezentace. Němečtí fotbalisté v pátek sehráli přátelské utkání s Francií, během něhož došlo u pařížského stadionu Stade de France k sebevražedným atentátům.

Omezení v Hannoveru nastala dnes také v městské hromadné dopravě. Linky podzemní dráhy ve večerních hodinách sice jezdily, ale nezastavovaly v některých stanicích v centru města.

Některá německá média původně informovala, že nebezpečí hrozí v celém Hannoveru, a že proto policie evakuovala také arénu Tui, v níž se měl odehrát koncert populární skupiny Söhne Mannheims. Podle pořadatelů ale proběhne koncert podle plánu, informoval deník Bild.

Hodinu před nařízením evakuace stadionu nalezla policie před sportovním areálem podezřelý předmět. Po důkladné kontrole ale neshledala, že by odložený kufr představoval nějaké nebezpečí.

Také Monacké knížectví zakázalo v souvislosti s pátečními teroristickými útoky v Paříži vstup fanouškům Anderlechtu Brusel na své území na zápas fotbalové Evropské ligy, jež se na stadionu tamního francouzského ligového klubu bude hrát 26. listopadu.

"Toto rozhodnutí je důsledkem dramatických událostí v Paříži, jež přiměly monacké knížectví zvýšit ostražitost a mobilizovat policejní síly," uvedl klub v prohlášení na webu s tím, že rozhodnutí podpořila UEFA i samotný Anderlecht.

Za útoky, které si v pátek ve francouzské metropoli vyžádaly 129 obětí, údajně stojí Belgičan marockého původu Abdelhamid Abaaoud, jenž je na útěku.

Dnešní den se nesl ve znamení zátahů a zadržování podezřelých. Jen německá policie během dne zadržela nedaleko Cách sedm lidí, které podezírala z účasti na atentátech v Paříži. Ve francouzském městě Boulogne se navíc střílí. Podle zaraničních médií tu policie provádí zátah, jehož přesný záměr ale doposud není znám.

Nyní má konečně policie nějaké další vodítko. Už ví, kdo je tajemným hlasem z nahrávky. Podle informací zahraničních zpravodajů se jedná o pětatřicetiletého Francouze Fabiena Cleina, který byl blízkým přítelem Mohameda Meraha. Ten zastřelil v Toulouse roku 2012 devět lidí.

Související

Salah Abdeslam

Ve Francii skončil soud s obžalovanými z teroru v Paříži v listopadu 2015

Ve Francii dnes skončil měsíce trvající proces s osobami obžalovanými z útoků, při kterých 13. listopadu 2015 v pařížském hudebním klubu Bataclan a na dalších místech zemřelo 130 lidí. Hlavní obviněný Salah Abdeslam naposledy zopakoval, že udělal chyby, ale není vrah. Soud se naposledy sejde ve středu večer, kdy oznámí verdikt, informovala AFP.

Více souvisejících

Teroristické útoky v Paříži (13. 11. 2015) Fotbal Monako

Aktuálně se děje

před 22 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 39 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy