Rozpad EU způsobí katastrofu, varuje Schulz. Demagogie, už je to tu zase, posteskl si analytik

Praha/Berlín – Předseda Evropského pralamentu Martin Schulz pro německý deník Die Welt prohlásil, že Evropské unii hrozí zkáza a že příznivci osmadvacítky musí bojovat, aby ji udrželi. Jeho vize Evropy, tak úspěšná, že se musí uchylovat k pusté demagogii, nebo katastrofě, rýpnul si analytik a bývalý poradce prezidenta Václava Klause Tomáš Haas.

Schulz v rozhovoru zmínil, že vzhledem k ekonomickýcm potížím některých státu, sílícímu eurospepticismu i uprchlické krizi je unie v krizi a že se ji aktivní síly snaží rozdělit. „Nikdo nemůže říct, jestli EU bude za 10 let v této porobě stále existovat. Pokud to chceme, musíme za ni silně bojovat," uvedl.

Dodal, že stávající podoba Evropy není ta jediná možná. V té druhé variantě však půjde o rostoucí nacionalismus, který povede ke znovuoživení hranic a stěn mezi člebnskými státy. „To by byla katastrofa, protože takový druh Evropy vedl náš kontinent už několíkrát do katastrofy," dodal.

„Už je to tu zase. Není to tak dávno, co paní Wallstromová, dnešní švédská ministryně zahraničí, tehdy Komisařka EU rozhovořila v Terezíně o tom, že nebýt Evropské unie a její hlubší a hlubší integrace, vrátila by se Evropa k válkám a Holokaustu," posteskl si Haas.

„Dnes na tuto strunu hraje předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. Hrozí rozpad EU. Musíme ji udržet, hlásá šéf europarlamentu. Jsou jen dvě možnosti, tvrdí nám pan Schulz. Jeho vize Evropy, tak úspěšná, že se musí uchylovat k pusté demagogii, nebo katastrofě. Jestli má dojít ke katastrofě, vyhrazuje si EU, aby k ní došlo podle jejího scénáře. Moudré bruselské hlavičky vědí nejlépe ze všech, jak na to. Na katastrofy jsou v Bruselu Kubelíkové," dodal ironicky k prohlášení předsedy Evropského parlamentu analytik.

Související

Tomáš Zdechovský

Rozbroje mezi eurokomisí a europarlamentem? Spor o "spitzenkandidáty" je zpět, ostře promluvil Zdechovský

Popření systému takzvaných vedoucích kandidátů na post předsedy Evropské komise, k němuž podle diplomatů spěje bruselský summit Evropské unie, vyvolává mezi europoslanci skeptické až rozhořčené reakce. Podle některých není jisté, zda se bude Evropský parlament ochoten podřídit vůli unijních premiérů a prezidentů a schválit na vrcholné posty jimi navržené kandidáty.
Martin Schulz

Schulz skončil v čele SPD, za sebe chce Nahlesovou

Berlín - Martin Schulz dnes skončil v čele německé sociální demokracie (SPD). Dvaašedesátiletý politik, který chtěl tento post původně opustit začátkem března, to řekl na tiskové konferenci v Berlíně.

Více souvisejících

Martin Schulz (předseda Evropského parlamentu) EU (Evropská unie) Tomáš Haas

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy