Toto by byla cesta k zániku Evropy a jejích tradičních hodnot, varuje europoslankyně

Praha – Evropská unie neprožívá právě klidné chvíle. Pro krizi v eurozóně přišla věc ještě diskutovanější – Islámský stát a migrační krize. Evropa zažívá složité časy, jedna krize střídá druhou a zdá se, že političtí lídři nenachází systematická řešení, tvrdí euposlankyně Martina Dlabajová (nestr. za ANO).

Politička na svých stránkách poukazuje, že život Evropanů je do velké míry ovlivněn obavami z teroristických útoků ve jménu islámu. „Stále častěji se přitom skloňuje nepřítel číslo jedna - Islámský stát. Více jak tři čtvrtiny českých občanů vidí v Islámském státě hrozbu pro naši bezpečnost, dokonce 89 % občanů ho pak vnímá jako zásadní ohrožení bezpečnosti EU," poukazuje Dlabajová s odkazem na průzkum CVVM.

Připomíná, že o „Islámském státě" musí Západ mluvit v uvozovkách, protože nejde o mezinárodně uznaný stát, ale o chalífát, který si „nárokuje autoritu nad všemi muslimy". „Islamisté jsou radikálové, kteří se k islámu ve svých činech odvolávají a v jehož jménu konají. Je nicméně nutné od sebe tyto dva pojmy odlišovat. Islámští radikálové si Korán vykládají svým vlastním, účelovým způsobem tak, aby odůvodnil jejich násilí," uvádí europoslankyně.

I v Bibli jsou podle ní místa, která mluví o násilí. „Ukazuje, že každé náboženství má svá světlá i stinná místa, ale jsou to lidé, kteří si ho vykládají vlastním způsobem a přizpůsobují svému jednání," připomíná politička.

„Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump nedávno vyzval k uzavření USA před všemi muslimy, kteří by chtěli do země přijít. Toto vyjádření vyvolalo, nejen ve Spojených státech, velkou vlnu kritiky. Západní demokracie jsou postaveny na hodnotách tolerance, svobody a rozmanitosti. Právě v době, kdy jsou tyto hodnoty vystaveny největším zkouškám, se k nim musíme o to silněji obracet a odmítat veškeré kroky, které by nás vedly k nenávisti a rasové nebo náboženské netoleranci. Protože to by byla jistá cesta k zániku Evropy a jejích tradičních hodnot," varuje Dlabajová.

„Vytvoření široké koalice nemuslimských i muslimských zemí v boji proti Islámskému státu je jediné řešení, jak tuto teroristickou organizaci porazit," dodává.

Související

Dita Charanzová (ANO)

Europoslankyně se rozcházejí s ANO. Zvláštní, že až po devíti letech, říká Richterová pro EZ

Europoslankyně za hnutí ANO Dita Charanzová a Martina Dlabajová nebudou příští rok kandidovat ve volbách do této zákonodárné instituce EU. Zatímco Dlabajová byla v kritice politiky hnutí zdrženlivá, Charanzové se nelíbí „národovecký a konzervativní kurz“. Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová pro EuroZprávy.cz zmínila, že jí takovýto zlom po táhlých kauzách šéfa hnutí Andreje Babiše překvapuje. 
Kamion - ilustrační foto

Evropský parlament přijal nová pravidla pro autodopravce a řidiče kamionů

Evropský parlment dnes přijal několik let vyjednávaná nová pravidla pro řidiče kamionů převážejících náklad po Evropě. Takzvaný silniční balíček zavádí příznivější pracovní podmínky pro řidiče a zároveň přísnější kontrolu bezpečné jízdy. Omezuje také možnosti převážet náklad v rámci jedné cizí země. Dopravci rovněž nebudou muset platit řidičům různé mzdy podle pravidel států, jimiž pouze projíždějí.

Více souvisejících

Martina Dlabajová Islámský stát (IS) EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 21 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy