Vraťme děti rodičům! Svět opět protestuje proti norské sociálce

Frankfurt/Ottawa/Řím - Série lednových protestů v různých zemích světa proti odebírání dětí, které praktikuje norský sociální úřad Barnevernet, pokračuje i dnes. V pátek se také uskutečnily protesty ve Washingtonu a v Londýně.

V České republice upoutal pozornost případ rodiny Michalákových. Norský úřad v květnu 2011 rodičům vzal dva syny - desetiletého Denise a sedmiletého Davida - na základě podezření ze zneužívání a zanedbávání péče. Podezření se nepotvrdilo, norský soud ale měl zjištění úřadu za závažná a děti nechal u pěstounů. Matka, Eva Michaláková, nyní usiluje o přezkoumání případu a chce zvrátit rozhodnutí ze září loňského roku o zbavení rodičovských práv a o adopci mladšího syna. Odvolací řízení bude v únoru.

Stížnosti na obdobný postup norského sociálního úřadu v poslední době vznesla řada dalších rodin, a to z různých zemí, například z Rumunska, Polska, Slovenska či Litvy. Spory s úřady o opatrovnictví dětí vedly v mnoha případech k tomu, že cizinci se svými potomky uprchli přes norské hranice zpátky do vlasti nebo do jiných zemí. V posledních deseti letech se to prý týkalo několika stovek dětí.

//

Také dnes proběhne další vlna protestů proti Barnevernetu, a to v těchto městech a zemích:1. Bucurest, Timisoara,...

Zveřejnil(a) Česko, vraťme děti rodičům dne 8. leden 2016

Podle českého europoslance Tomáše Zdechovského, který se v případu Michalákových angažuje, existují desítky obdobných kauz. Jsou zveřejněny na portálu, který činnost Barnevernetu kritizuje.

Po úterním protestu v Oslu se v pátek uskutečnily protesty ve Washingtonu a v Londýně. O víkendu pokračují obdobné akce v Bukurešti, Bruselu, Frankfurtu, Ottawě a v Madridu. V sobotu 16. ledna se chystá demonstrace v Praze a den poté v Dillí, 23. ledna v Bratislavě a o týden později i ve Varšavě.

Související

Stovky lidí demonstrovaly proti norskému Barnevernetu

Norskem otřásá skandální zneužívání odebraných dětí. Úřady zasáhnou

Oslo - Norsko znovu prověří sérii kontroverzních rozhodnutí o odebrání dětí rodičům, na nichž se podílel psychiatr, jenž byl odsouzen za stahování snímků a videí zobrazujících sexuální zneužívání nezletilých. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC. Jedné z postižených rodin už byly děti vráceny. Norská sociální služba Barnevernet je kritizována některými rodiči a experty, podle nichž často odebírá děti a dává je do pěstounské péče bez dostatečného odůvodnění.

Více souvisejících

demonstrace proti odebírání dětí které praktikuje norský sociální úřad Barnevernet Barnevernet

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 28 minutami

před 39 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy