Pegida chystá v únoru demonstrace po celé Evropě, i v Česku

Berlín/Praha - Představitelé Pegidy chystají na únor celoevropské demonstrace, přičemž poslední detaily k protestům budou projednány příští sobotu v Praze.

V rozhovoru s nedělníkem Welt am Sonntag to prohlásila Tatjana Festerlingová, která je vůdčí postavou hnutí.

Pegida, tedy Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu, je aktivní především v saských Drážďanech, příznivce má i v dalších německých městech a také v Česku, Rakousku, Polsku, Maďarsku, Švédsku, Norsku, Švýcarsku či v Británii.

Zakladatel Pegidy Lutz Bachmann před týdnem na demonstraci v Lipsku potvrdil, že celoevropské demonstrace se chystají na 6. února.

Centrální protest se bude opět konat v Drážďanech, současně se ale příznivci názorů Pegidy chtějí sejít mimo jiné v Praze, ve Varšavě, v Bratislavě, v Amsterodamu či v Birminghamu. Všechna shromáždění budou podle Festerlingové živě propojena.

Související

AfD (Alternativa pro Německo)

Proč na východě Německa roste popularita krajní pravice? Expert nabízí vysvětlení

Popularita krajně pravicových a populistických stran a hnutí ve východním Německu je následkem toho, že spolková vláda po znovusjednocení země v roce 1990 nebrala příliš vážně problémy a obavy obyvatel někdejší Německé demokratické republiky. Myslí si to novinář a jeden z předních odborníků na krajně pravicovou scénu v Německu Andreas Speit.
Drážďany

"Pryč s Merkelovou!" V Drážďanech bylo dusno, protestovali odpůrci islámu

Několik tisíc lidí dnes demonstrovalo v Drážďanech proti hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida), které před pěti lety uspořádalo v saské metropoli svou první akci a dnes si toto výročí na shromáždění v centru města připomnělo. Protest proti Pegidě zorganizoval spolek Srdce místo štvaní, kterému se nelíbí aktivity protiimigračního a protiislámského hnutí, uvedla agentura DPA.

Více souvisejících

Pegida Demonstrace proti islámu (Praha) Praha

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy