V Česku se jedná o celoevropských demonstracích proti islamizaci. v Praze by se měly sejít tisíce lidí

Roztoky u Prahy – Už 6. února se budou po celé Evropě konat protesty proti islamizaci. Hlavním organizátorem je německá Pegida. Pořadatelé akcí se dnes sešli u Prahy, aby dojednali podrobnosti.

Organizátoři demonstrací, které se budou 6. února konat v řadě měst Evropy včetně Prahy, očekávají velkou účast. V Praze by mohly demonstrovat tisíce lidí a v dalších evropských městech tisíce až desetitisíce, myslí si místopředseda hnutí Úsvit - Národní koalice Marek Černoch.

V Praze se protest bude konat na Hradčanském náměstí, kde už v minulosti odpůrci islámu demonstrovali. „Nervozita a obavy občanů tady u nás v České republice určitě stoupají, takže myslím si, že určitě to nebude menší účast, než byla na těch předchozích demonstracích," uvedl Černoch.

Podle hlavy Bloku proti islámu Martina Konvičky se ukazuje, že Brusel není schopen řešit velké civilizační problémy. „Takže nezbývá nic jiného než ty věci vrátit národním státům, případně dobrovolným uskupením národních států typu V4," dodal. Podle Černocha by ani případné vystoupení z EU neznamenalo, že by se Česko stalo osamoceným ostrovem. "Evropské státy spolu spolupracovaly ještě před Evropskou unií," podotkl poslanec.

Účastníci schůzky v Roztokách chtějí připravit společné memorandum, kterým by reagovali na současnou migrační krizi. Konference se účastní také vůdčí osobnost hnutí Pegida Tatjana Festerlingová, která dnes v rozhovoru s novináři označila současnou situaci s uprchlíky za katastrofální a kritizovala politiku německé vlády.

Protesty se mají konat ve 14 zemích, kromě Česka například na Slovensku, v Německu, Polsku, Estonsku, Finsku či ve Švýcarsku. Černoch v ostatních zemích očekává tisícové až desetitisícové účasti.

V Česku jsou výraznými stoupenci názorů Pegidy právě Blok proti islámu a Úsvit-Národní koalice, které spolu úzce spolupracují. Šéf Bloku proti islámu Martin Konvička, který byl v loni v listopadu obviněn z podněcování nenávisti za protimuslimské výroky, je společným lídrem obou seskupení pro letošní krajské a senátní volby.

V přijaté deklaraci se uvádí, že lid každé evropské země má právo uspořádat své záležitosti tak, jak uzná za správné.

Celý text deklarace: 

Pražská deklarace

Společně za svobodu a proti islamizaci

U vědomí toho, že tisíciletá historie západní civilizace by mohla být brzy ukončena dobytím Evropy islámem i toho, že politické elity zradily, prohlašujeme my, zástupci různých evropských národů toto:

Nevydáme Evropu nepřátelům. Jsme připraveni se postavit na odpor politickému islámu, extrémním islámským režimům i jejich evropským kolaborantům.

Jsme připraveni riskovat svoje svobody, majetky a případně i životy, tak jak to činily generace před námi a jak to zavazuje nás pro budoucí generace.Odmítáme se podřizovat evropské centrální vládě. Panování bruselských a globálních elit přineslo pouze bídu, nezaměstnanost, korupci, chaos a morální rozvrat. Je nejvyšší čas jej ukončit.

Plně respektujeme suverenitu evropských národů a právo lidu každé evropské země uspořádat své záležitosti tak, jak uzná za správné.Pokládáme za posvátné právo občanů každého evropského státu hájit hranice své země i právo rozhodovat o tom, jaké migranty přijmou nebo nepřijmou do své země.

Odvoláváme se na naše společné evropské kořeny, tradice a hodnoty i na historická spojenectví našich národů. Jsme odhodláni společně bránit Evropu, svobodu projevu i ostatní občanské svobody a náš způsob života.

Toto odhodlání vyjádříme účastí na společné demonstraci, která proběhne v mnoha evropských městech dne 6. února 2016.

Související

AfD (Alternativa pro Německo)

Proč na východě Německa roste popularita krajní pravice? Expert nabízí vysvětlení

Popularita krajně pravicových a populistických stran a hnutí ve východním Německu je následkem toho, že spolková vláda po znovusjednocení země v roce 1990 nebrala příliš vážně problémy a obavy obyvatel někdejší Německé demokratické republiky. Myslí si to novinář a jeden z předních odborníků na krajně pravicovou scénu v Německu Andreas Speit.
Drážďany

"Pryč s Merkelovou!" V Drážďanech bylo dusno, protestovali odpůrci islámu

Několik tisíc lidí dnes demonstrovalo v Drážďanech proti hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida), které před pěti lety uspořádalo v saské metropoli svou první akci a dnes si toto výročí na shromáždění v centru města připomnělo. Protest proti Pegidě zorganizoval spolek Srdce místo štvaní, kterému se nelíbí aktivity protiimigračního a protiislámského hnutí, uvedla agentura DPA.

Více souvisejících

Pegida Demonstrace proti islámu (Praha) Úsvit - Národní koalice

Aktuálně se děje

před 14 minutami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 35 minutami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy