Německo má obavy z karnevalů. Budou se opakovat silvestrovské útoky?

Berlín - Sociolog z berlínské Humboldtovy univerzity Wolfgang Kaschuba před nadcházejícím karnevalu v Kolíně nad Rýnem a v dalších porýnských městech uklidňuje veřejnost. Podle něj se nedá očekávat opakování hromadných sexuálních útoků ze silvestrovské noci.

Karneval je tradičně posledním uvolněním před půstem předcházejícím Velikonocím.

"Karneval je pestrá směsice lidí, mužů a žen, a v průvodu není nikdo sám. Je to rozdíl proti silvestrovským událostem, kde se shromáždila monokultura mladých mužů, kteří se pak dopouštěli násilností. Z policejních zkušeností víme, že velká shromáždění mladých mužů jsou riziková, vidíme to třeba i na fotbalových zápasech," řekl Kaschuba.

Opakování situace z Kolína na karnevalu je podle Kaschuby nepravděpodobné. "Jednotlivým incidentům se ale zabránit nedá, dochází k nim každý rok. Velkou roli v tom hraje i alkohol, který v Německu ke karnevalu patří," podotkl. Kriminalitu se podle něj nepodaří zcela vymýtit ani při zvýšené policejní přítomnosti v ulicích.

Sociolog ocenil, že se spolky pořádající karneval snaží především běžencům vysvětlovat, co se ve městech bude dít. "Je správné, že jim říkají, že to jsou dny, kdy si ze sebe Němci tropí blázny. Ale upřímně řečeno, takové vysvětlení by se hodilo i pro Bavory nebo pro lidi z Fríska. Každého, kdo není z Kolína, překvapí, když ho na ulici najednou políbí neznámá žena," řekl.

Právě vysvětlování okolností karnevalu je podle Kaschuby potřebné, aby se zabránilo incidentům. "S karnevalem úzce souvisí tělesný kontakt a jeho součástí je i určitá koketní hra. Účastníci stále musí sledovat, co je povoleno a co ne. Obecně platí, že žena vždy rozhoduje, kam až nechá věci zajít, a muži se tím musí řídit," řekl sociolog.

Související

Více souvisejících

Německo uprchlíci karneval

Aktuálně se děje

před 39 minutami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy