Dohoda EU a Británie? Mohli z ní mít prospěch i Češi, ale ta naše vláda... Europoslanci nešetří kritikou

Praha – Britský premiér David Cameron jedná o reformě vztahů jeho země s Evropskou unií. Předseda Evropské rady Donald Tusk předložil nové návrhy, díky kterým byl zaznamenán pokrok. Evropská unie dnes oficiálně upustila od základního principu, že všichni její členové směřují k užší integraci, byť různou rychlostí. A ODS britskému premiérovi vyjádřila podporu.

Na žádost Británie text například připouští, že „euro jako svou měnu nemají všechny členské státy". Ale text se současně snaží nepodkopat povinnost ostatních se připojit. Cameron také získal ústupky v řadě požadavků, od vyšší váhy pro národní parlamenty, přes odmítání sociálních dávek pro nově příchozí migranty z EU do Británie, až po postup, který ztíží členům eurozóny přehlasovávat ostatní země.

Psali jsme:
Jak se změní vztahy Británie a EU? Tusk zveřejnil návrh dohody Záchranná brzda je přijatelná, míní Prouza o dohodě EU a Británie
Jednání o setrvání Británie v EU: Unie ustupuje od užší integrace
 

S výsledky jednání je spokojena i ODS, které patří spolu s Cameronovou Konzervativní stranou k reformně orientované frakci v Evropském parlamentu. „Doufám, že k dohodě na únorovém summitu dojde a že všichni včetně zarytých federalistů již pochopili, jak nutná je přítomnost Britů v Unii a nikoli mimo ni," řekl o představené dohodě předseda Aliance evropských konzervativců a reformistů Jan Zahradil.

Rozvolnění a větší flexibilita Evropské unie, kterou požaduje premiér Cameron, jsou podle Zahradila i v českém zájmu. Souhlasí také s britským požadavkem na určitá omezení některých sociálních dávek. „Všichni víme, že k ‚sociální turistice' v EU dochází, a je proto v zájmu všech evropských států, aby mohly nějaká, třeba i dočasná, opatření na ochranu svých sociálních systémů přijmout," myslí si europoslanec.

„Jen je škoda, že vynětí ze smluvního závazku směřovat ke stále těsnější Unii se má týkat výslovně jen Velké Británie. Česká vláda tak promrhala jedinečnou příležitost se k podobnému požadavku připojit. Socialisté a lidovci zkrátka nadále sní své federalistické sny z padesátých let a nejsou schopni si uvědomit, jak se evropská integrace v současnosti vyvíjí,"tvrdí Zahradil.

Na sociálních sítích si pak Zahradil postěžoval na přístup některých kritiků návrhu. „Najednou je plný fb bojovníků za zájmy českých občanů proti zlé Británii, která chce omezit některé 'social benefits' (vzhledem k tomu, že v Británii pracuje asi 30 000 Čechů, tak se to 99% obyvatelstva nijak nedotkne). Zpravidla jsou to titíž, kteří jindy sveřepě mlčí k poklonkování Sobotkovy vlády před různými, pro české občany opravdu nevýhodnými, nápady EU," dodal ostře politik

„Svět se dramaticky mění a Unie nesmí zkostnatěle trvat na svém administrativně složitém až nefunkčním modelu. Neschopnost rychle jednat v krizových situacích, jako je současné tápání v uprchlické krizi, jen ukazuje nezbytnost změny vnitřních pravidel fungování. Přijetí nových pravidel pro Británii je pro mne možná poslední šancí potřebných změn pro celou Evropu," řekl europoslanec a místopředseda ODS Evžen Tošenovský. 

Související

Jan Zahradil Komentář

Bonzování na sociálních sítích, aneb Jan Zahradil znovu zasahuje

Dnes se podíváme na to, co je to takový online virtue signalling. Bude řeč o mávání ctností nebo také signalizaci ctností, což je pejorativní neologismus pro okázalé předvádění morálních hodnot. Jako příklad si vezmeme europoslance Jana Zahradila a jednu jeho reakci.

Více souvisejících

Jan Zahradil Evžen Tošenovský EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

Užitečný idiot, ruská onuce. Morawiecki to schytal za slova pro maďarský týdeník

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy