Evropa proti islamizaci: Pegida chystá protest ve 14 zemích, mají dorazit desítky tisíc lidí

Drážďany - Ve čtrnácti evropských zemích včetně Česka se budou v sobotu konat koordinované demonstrace proti údajné islamizaci Evropy. Lidé nespokojení s evropským řešením současné migrační krize projdou pod heslem "Pevnost Evropa" kromě Prahy také centry Drážďan, Varšavy, Bratislavy, Štýrského Hradce, Amsterodamu či Tartu.

Kolik se jich demonstrací zúčastní, zatím není jasné, organizátoři ale počítají s desetitisíci příznivců. Podle médií se v sobotu může rozhodnout o další budoucnosti hnutí, která za akcemi stojí, včetně asi nejznámější německé Pegidy.

Hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida) pořádá demonstrace v centru saských Drážďan už více než rok. Postupně se přidávala i další německá města. V posledních měsících ale začalo příznivců na akcích hnutí ubývat, s výjimkou protestu po listopadových teroristických útocích v Paříži, kdy do centra Drážďan přišlo na 12.000 lidí.

Na konci ledna se zástupci Pegidy jako hlavního organizátora setkali v Roztokách u Prahy se zástupci více než desítky podobně smýšlejících stran a organizací, včetně českého Bloku proti islámu a Úsvitu-Národní koalice. Účast na sobotních demonstracích tehdy odhadovaly na tisíce až desetitisíce lidí.

V takzvané pražské deklaraci vyzvala hnutí k boji za svobodu a proti nepřátelům Evropy, jejichž ideologií je prý politický islám. Podle členky vedení Pegidy Tatjany Festerlingové nezbývá Evropanům nic jiného, než se podřídit, nebo povstat.

Demonstrace nejrůznějších protiislámských a protiimigračních hnutí se budou v sobotu kromě Drážďan a Prahy konat i v Kodani, Amsterodamu a estonském Tartu. Vůbec první demonstraci chce zorganizovat rovněž irská odnož Pegidy. Protesty se budou konat i v Itálii, Švýcarsku, Finsku a Bulharsku.

Související

AfD (Alternativa pro Německo)

Proč na východě Německa roste popularita krajní pravice? Expert nabízí vysvětlení

Popularita krajně pravicových a populistických stran a hnutí ve východním Německu je následkem toho, že spolková vláda po znovusjednocení země v roce 1990 nebrala příliš vážně problémy a obavy obyvatel někdejší Německé demokratické republiky. Myslí si to novinář a jeden z předních odborníků na krajně pravicovou scénu v Německu Andreas Speit.
Drážďany

"Pryč s Merkelovou!" V Drážďanech bylo dusno, protestovali odpůrci islámu

Několik tisíc lidí dnes demonstrovalo v Drážďanech proti hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida), které před pěti lety uspořádalo v saské metropoli svou první akci a dnes si toto výročí na shromáždění v centru města připomnělo. Protest proti Pegidě zorganizoval spolek Srdce místo štvaní, kterému se nelíbí aktivity protiimigračního a protiislámského hnutí, uvedla agentura DPA.

Více souvisejících

Pegida Demonstrace proti islámu (Praha)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy