Rakouský prezident kritizoval odmítavý postoj zemí k uprchlíkům, mířil prý i na Česko

Vídeň - Rakousko, které usiluje v migrační krizi o celoevropské řešení, v minulých týdnech dalo najevo, že už není schopné přijímat tak velké množství migrantů. Rakouská prezident se teď také nepřímo pustil do zemí, které k přijímání uprchlíků zaujaly negativní postoj.

Heinz Fischer podle agentury APA nepřímo kritizoval některé evropské země za jejich odmítavý postoj k přijímání uprchlíků. Podle rakouského prezidenta by debata o uprchlících neměla vést k paušálnímu odmítání práva na azyl, ani k co nejtěsnějšímu uzavírání „očí, uší, srdcí a hranic" vůči uprchlíkům.

„Ti, kdo kritizují a ironizují údajnou ´uvítací kulturu´, pravděpodobně nevědí, co zažívají a čím trpí uprchlíci na cestě z rozbombardovaných syrských měst přes nebezpečné zastávky do uprchlických táborů ve střední Evropě," řekl rakouský prezident ve vídeňském Hofburgu.

Fischerovi se nelíbí, když někteří vyvolávají bojové nálady s tím, že se tady s uprchlíky jedná jako s luxusními turisty, kteří „byli do Rakouska pozváni a jsou vítáni s rozvinutým červeným kobercem". Tak se podle Fischera ani Berlín, ani Vídeň nechová.

politik svou kritiku podle APA cílil na země jako Maďarsko, Česko, Slovensko a Polsko, aniž je ale jmenoval.

Související

Více souvisejících

Rakousko Heinz Fischer uprchlíci

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy