World Press Photo vyhrál snímek syrského kojence pod ostnatým drátem

Amsterodam – Uprchlická krize poznamenala také prestižní fotografickou soutěž World Press Photo. Za rok 2015 zvítězil  snímek kojence, kterého otec předává do rukou další osoby pod ostnatým drátem na hranici Srbska a Maďarska. Snímek zvítězil taky v kategorii Aktualita. Do 59. ročníku soutěže se přihlásilo celkem 5775 fotografů ze 128 zemí a porota vybírala nejlepší z 82.951 snímků.

Autorem černobílé fotografie zachycujícího emotivní detail cesty uprchlíků do Evropy je Australan Warren Richardson. Richardson fotografii pořídil loni v srpnu u maďarské hraniční obce Röszke, kdy se skupina syrských uprchlíků pokoušela kryta večerní tmou překonat hlídanou hranici do Maďarska. „Byl jsem s nimi asi čtyři hodiny, zatímco hráli s policií hru na kočku a myš a policisté proti nim použili pepřový sprej," popsal podle deníku The Guardian Richardson.

#Refugees escape conflict. Captured in World Press Photo of the Year 2015 winner #WPPh16 https://t.co/GLmN7RzSAt pic.twitter.com/87aYwYrYre

— Save the Children US (@SavetheChildren) 18. Únor 2016

V jednu chvíli podle něho začali Syřané utíkat směrem k plotu a rychle jím pronikat, takže prý musel okamžitě reagovat a doufat, že bude mít v tom přítmí štěstí. „Té noci byl úplněk, takže světlo na snímku je v podstatě měsíční svit," objasnil.

Předseda poroty Francis Kohn fotku ocenil jako silnou „díky své jednoduchosti, zvláště díky symbolice ostnatého drátu". „Usoudili jsme, že (snímek) má téměř vše, aby byl silným vizuálním zpodobněním toho, co se děje s uprchlíky," řekl Kohn.

Snímky zachycující v různých zemích migrační vlnu směřující do Evropy se výrazně prosadily i v dalších kategoriích soutěže. Mezi reportážemi vybrala porota jako vítěze Rusa Sergeje Ponomarjova s jeho sérií fotografií zachycující uprchlíky připlouvající na člunech k řeckému ostrovu Lesbos. Kategorii Lidé vyhrál Slovinec Matić Zorman s fotografií malé dívky za mřížemi uprchlického tábora v Srbsku.

A powerful collection of images win top prizes for this year's World Press Photo contest. https://t.co/BgsW3UTJcZ pic.twitter.com/Y48GPFbL0m

— NYT Photo (@nytimesphoto) 18. Únor 2016

Ital Francesco Zizola nafotil druhou nejlepší sérii v kategorii Současné problémy, když zachytil přeplněný rybářský člun s 500 migranty plující z Libye. Třetí místo v aktualitách pak získal turecký fotograf Bulent Kilic za sérii snímků uprchlíků snažících se ilegálně proniknout přes plot do Turecka.

A @WorldPressPhoto 2nd for @francescozizola's story "On The Same Boat" from @MSF's #Argos https://t.co/HvsPx0YZtL pic.twitter.com/96Pz2VBRXR

— MSF Sea (@MSF_Sea) 18. Únor 2016

Již tradičně úspěšné byly také snímky z válečných konfliktů - nejlepší sérií aktualit i jednotlivým reportážním snímkem se stala díla ze Sýrie. Hned dvě kategorie vyhrály fotografie dokumentující znečištění ovzduší v čínských městech.

Soutěž měla letos i českou spotu. Nejlepší sportovní fotografií se stal snímek zachycující pád českého lyžaře Ondřeje Banka v kombinačním sjezdu na mistrovství světa v USA rakouského fotografa Christiana Walgrama.

Související

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.
Ilustrační fotografie

Přírodní fotografií roku se stal snímek pulců, umístil se i fotograf serveru EuroZprávy.cz

Nejlepší fotografií v soutěži Czech Nature Photo se stal snímek s názvem Pulci od autora Víta Lukáše. Porota jeho fotografii hemžících se žabích mláďat, na kterou autor čekal několik let, vybrala mezi 250 účastníky soutěže zaměřené na dokumentování přírody. Finální pořadí dnes pořadatelská společnost Czech Photo vyhlásila v Praze spolu s výsledky soutěže Czech Photo Junior, kde se na druhém místě umístil fotograf serveru EuroZprávy.cz Michal Zelinka.

Více souvisejících

fotografové World Press Photo uprchlíci

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

před 7 hodinami

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky)

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 10 hodinami

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 11 hodinami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy