Pegida zrazuje západní hodnoty, vzkázal Gauck. Nešetřil ale ani radikální muslimy

Berlín - Německý prezident Joachim Gauck kritizoval Pegidu, která se vymezuje proti uprchlíkům a muslimům. Podle něj jsou to právě stoupenci hnutí, kdo zrazuje západní hodnoty. Nicméně i on sám poslal běžencům varovný vzkaz.

"Rozhodné přiznání k vlastním tradicím, k vlastní kultuře a k vlastní víře jsou zcela v pořádku. Ale rostoucí bezcitnost, kterou ukazují právě tito samozvaní obránci křesťanského Západu a která se projevuje už i jinak než jen verbálně, je nepřijatelná," míní Gauck.

"Pokud si někdo myslí, že lze bránit křesťanský Západ ponižováním druhých, vytlačováním lidí vyznávajících jinou víru, nenávistnými pokřiky a sněním o čistkách, pak dotyčný Západ už zradil," uvedl německý prezident.

Vymezil se ale i proti radikálním muslimům v Německu. "K našim hodnotám patří i svoboda vyznání, kterou zajišťuje sekulární stát," řekl.

"Svoboda vyznání samozřejmě neznamená možnost vybízet k násilí, přípustnost utlačování žen nebo umožnění netolerance a pohrdání druhými. Svoboda není možná bez vzájemného respektu," upozornil Gauck na úvod Týdne bratrství, pravidelné akce, která už od roku 1952 usiluje o posílení křesťansko-židovského dialogu v Německu.

Související

Joachim Gauck, německý exprezident

Drama na Baltu: S exprezidentem Gauckem se převrhla plachetnice

Někdejší německý prezident Joachim Gauck se v pátek po plavbě po Baltském moři dostal do problémů, když se jeho malá plachetnice převrhla, z vody ho museli vytáhnout záchranáři. Devětasedmdesátiletý Gauck, který byl do roku 2017 hlavou státu, při incidentu neutrpěl žádné zranění.
Joachim Gauck, německý exprezident

Německý exprezident Gauck dostal Cenu Karla IV., Evropskou unii přirovnal k Praze

Bývalý německý prezident Joachim Gauck převzal dnes v pražském Karolinu mezinárodní Cenu Karla IV. Ocenění udělované společně Univerzitou Karlovou a hlavním městem Prahou získal za přínos k česko-německým vztahům a za to, že se po celý život zasazoval o lidská práva. Gauck v projevu po převzetí ceny vyzdvihl význam Evropské unie jako společenství, které hájí hodnoty svobody, demokracie a právního státu.

Více souvisejících

Joachim Gauck Pegida islám

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 26 minutami

před 50 minutami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

Čecha zadrželi ve Vatikánu kvůli zbraním v tašce. Šlo o faráře

Český zájezd se během uplynulého víkendu postaral o pozdvižení ve Vatikánu. Policie včera zadržela českého faráře, který měl u sebe v tašce zbraně. Ochranné službě tvrdil, že slouží k osobní obraně. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy