Co hrozí Evropě? Expert pro EZ varuje nejen před islamismem

ROZHOVOR – Teroristické útoky minulý rok v Paříži a letos v Bruselu vyvolaly celou řadu otázek. Na otázky ohledně boje proti radikalizaci a prevence dalších podobných útoků v rozhovoru pro EuroZprávy.cz odpovídal Harald Weilnböck, psycholog a expert na násilný extremismus a metody prevence a deradikalizace.

Jak předejít útokům?

Na dotaz serveru EuroZprávy.cz, jak by se Evropa měla snažit předejít útokům, jako byly ty v Bruselu nebo Paříži, uvedl: „Pro předejití takovým útokům je třeba mít informace a bezpečnostní složky. Já sám se zabývám prevencí, ale toto je rozhodně pravda."

V rámci prevence je pak podle něj klíčové, aby existovaly důvěrné linky, kde by rodiče, přátelé nebo učitelé mohli nahlásit, že mají podezření na radikalizaci a požádat o pomoc.

„Takže ano, je třeba mít informace, ale ve výsledku – a to je jasné už od útoků 11. září před 15 lety – je nutné mít funkční systém prevence ve školách a na všech místech, kde se pracuje s mládeží," vysvětlil.

Zdůraznil, že je třeba věnovat velkou pozornost lidem, kterým radikalizace hrozí, a neignorovat je, ale postarat se o ně a zajistit, že k radikalizace nedojde. „V dlouhodobém hledisku je nutné, aby bezpečnost a prevence spolupracovaly," dodal.

Nebezpečí extremismu

Weilnböck také připomněl, že ačkoliv je strach Evropy z islamismu oprávněný, nesmí se nezapomínat na pravicové milice a lidi, kteří odcházejí bojovat na Ukrajinu. Podotknul, že ve Východní Evropě je riziko pravicového extremismu a zločinů nenávisti vyšší než riziko islamistických útoků.

„K těm ale vždycky může dojít a popravdě není moc, co by se s tím v České republice dalo udělat. Je to jiné, pokud jste v Belgii nebo Francii," podotknul.

Weilnböck také pro EuroZprávy.cz reagoval na otázku, jak by se státy Evropské unie měly vypořádávat s problematikou vracejících se zahraničních bojovníků, kteří například v Sýrii nebo Iráku bojovali po boku teroristů.

Vysvětlil, že po návratu by se samozřejmě stát měl zajímat, zda člověk v Sýrii nespáchal nějaký zločin, ale jinak varoval před automatickým trestáním nebo vězněním takových lidí.

„Pak by se stalo to, že by se po návratu prostě nehlásili a nehlásily by je ani jejich rodiny, takže byste s touto velmi důležitou cílovou skupinou ztratili kontakt," vysvětlil.

Boj s radikalizací

Weilnböck pak v rámci rozhovoru pro EuroZprávy.cz zdůraznil, že Belgie situaci v bruselské čtvrti Molenbeek podcenila. „Jistěže Belgie Molenbeek podcenila, stejně jako Francie podcenila situaci v některých svých předměstích. A nevědí, co s tím," uvedl.

Vysvětlil, že Belgie nemá dostatečné zpravodajské služby, což sama i přiznává, a znovu zdůraznil, že je proto potřeba dbát jak na prevenci, tak i na bezpečnostní a zpravodajské služby.

V otázce boje proti radikalizaci podle Weilnböcka ale celkově Evropa dělá hodně, a stejně tak i jednotlivé členské státy. „Německo má například program boje proti násilnému extremismu, na který každý rok jde 15 milionů euro, a zvažuje, že tuto částku zdvojnásobí," podotknul.

Upozornil také, že je třeba v rámci nastavení programu boje proti radikalizaci určit, jakým způsobem bude definována.

„Navrhoval bych nazývat to násilným extremismem. Nebo to lze nazvat bojem proti islamismu, ale v tom případě by například Česká republika mohla říci, že s tím problém nemá a takový program nepotřebuje. Také se domnívám, že je třeba výslovně zahrnout pravicový extremismus," dodal Weilnböck.

Související

Harald Weilnböck, psycholog a expert na násilný extremismus, metody prevence a deradikalizace

Problém s extremisty? Expert na deradikalizaci má nápad

Aarhus/Berlín/Brusel – Jeden z předních světových expertů na deradikalizaci Harald Weilnböck, s nímž jsme vám před týdnem přinesli rozhovor, tvrdí, že videa a anti-propaganda jsou proti jakékoli formě radikalismu neúčinné. Serveru EuroZprávy.cz exkluzivně poskytl materiály, ve kterých je vysvětleno, proč tomu tak je a jak se radikalismu bránit.
Harald Weilnböck, psycholog a expert na násilný extremismus, metody prevence a deradikalizace Rozhovor

Radikální islamisté? Expert prozradil, co za nimi stojí

ROZHOVOR - V rámci evropské platformy pro strategickou debatu o vnitřní bezpečnosti Internal Security Forum Prague - konferenci HomeAffaris zavítal do Prahy i psycholog a expert na násilný extremismus, metody prevence a deradikalizace Harald Weilnböck. Výzkumný pracovník a specialista deradikalizace ve vládních programech na prevenci a zásah proti extremismu, náboženskému fundamentalismu a násilí přijel na pozvání think tanku Evropské hodnoty a serveru EuroZprávy.cz při této příležitosti poskytl exkluzivní rozhovor.

Více souvisejících

Harald Weilnböck (psycholog a expert na násilný extremismus, metody prevence a deradikalizace) radikalizace Terorismus

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy