Švédsko sestavuje registr Romů a varuje před přijímáním romských dětí do škol. Chcete je vyhnat ze země, zuří romská aktivistka

Stockholm – Švédská policie vzbudila poprask tím, že vytvořila a nadále provozuje jakousi evidenci romských žebráků. Podle některých hlasů by to mohlo být ilegální, odborníci ale tvrdí, že vše probíhá v souladu se zákonem.

„Jsme přesvědčeni, že policejní zacházení s daty je legální," cituje server The Local Sigurda Heumanna, předsedu švédské komise bezpečnosti a ochrany integrity. „Osobní údaje pochází většinou ze zpráv o trestné činnosti. Nenalezli jsme žádná data pocházející z rozhovorů s žebráky," vysvětlil.

Fakt, že policie vytváří databázi romských žebráků, odhalila v prosinci rozhlasová stanice Ekot. Podle tehdy zveřejněných informaci policisté budovali národní databázi Romů tak, že prováděli detailní rozhovory s žebráky po celé zemi, které zahrnovaly sbět dat, jako jsou jejich jména, ptali se jich také, zda žebrají dobrovolně.

Podobný registr už před nějakou dobou tvořili policisté ve městě Skåne v jižním Švédsku. Tato databáze však byla ostře kritizována a nakonec označena za nezákonnou. Fabian Holgersson, který provedl posouzení databáze, řekl, že dříve vytvořený registr měl jiné problémy. „Byl to problematický seznam, bylo tam hodně otázek. To jsme velmi kritizovali a uvedli jsme, že tato data musí být smazána," dodal.

„Tentokrát je velký rozdíl v tom, že policisté byli schopni vysvětlit, proč potřebovali mít tyto informace ve svých systémech. Jejich hlavní prioritou bylo získat lepší přehled o obchodu s lidmi v souvislosti s žebráním," vysvětloval.

Řekl, že Romové ve Švédsku jsou „velmi viditelná skupina", o které má však policie jen velmi málo informací. Protože jsou bulharští a rumunští Romové občané EU, nemají povinnost zajistit si pracovní povolení nebo povolení k pobytu, nemusí se ani žádným způsobem při vstupu do země registrovat.

Úřady v prosinci zdůraznily, že policie potřebuje více zviditelnit Romy žijící ve Švédsku, aby byli chráněni před zneužitím. „Kdybychom jako policii viděli, že je zde zranitelná osoba, u které máme podezření, že je s ní špatně zacházeno, musíme se ptát na otázky týkající se péče," uvedla Linda Staafová, ředitelka Národní zpravodajské služby.

Hans Caldarasová, švédská zpěvačka a romská aktivistka, však tvrdí, že studie byla prostě jen záminkou pro sestavení statistiky na základě etnického původu, což se obvykle ve Švédsku nedělá, aby tak úřady dostaly Romy „ze země".

Martin Valfridsson, švédský národní koordinátor pro sociálně slabší občany EU ve zprávě o Romech zveřejněné v únoru odhaduje, že do Švédska přišlo jen v roce 2015 5000 Romů.

Vyzval proto Švédy, aby přestali dávat peníze žebrákům, a místo toho je spíše posílali na charitu, která se zaměřuje na pomoc a pozvednutí jejich komunit z chudoby v domovských zemích.

Varoval také švédské obce kvůli přijímání romských dětí do škol, pokud nemají v obci trvalé bydliště, nebo před poskytováním místa, kde mohou Romové vztyčit svá dočasná obydlí.

„Důležitou zprávou je to, že máte dovoleno sem přijít, ale pokud to uděláte, musíte zde žit legálně. Společnost musí jasně vědět, že vám není dovoleno se usadit na pozemku někoho jiného," dodal.

Související

Více souvisejících

Romové Švédsko Policie Švédsko

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy