ROZHOVOR | Nebojíme se xenofobů ani islamistů. Máme plán, prozradilo EZ německé ministerstvo

ROZHOVOR – Teroristické útoky v Paříži a Bruselu i jednotlivé případy násilností neustále připomínají skutečnost, že radikalizace je nepříjemnou součástí dnešní společnosti. Na to, jak proti ní bojuje Německo jako stát, pro server EuroZprávy.cz odpovídal mluvčí německého Spolkové ministerstva pro rodinu, seniory, ženy a mládež.

„Trvalý problém společnosti"

Německého Spolkové ministerstva pro rodinu, seniory, ženy a mládež jsme se ptali, jak Německo reaguje na stále rostoucí problém radikalizace, o kterém se v současnosti mluví zejména v kontextu radikálního islamismu a džihádismu.

Mluvčí ale v rámci rozhovoru pro EuroZprávy.cz uvedl, že je radikalizace problémem, který se dotýká celé řady různých hnutí. Upozornil, že „útoky na demokracii, svobodu a právní stát představují stejně jako ideologie nerovnosti trvalé problémy celé společnosti".

„Pravicový extremismus, rasismus a antisemitismus, výzvy, které představuje islamofobie, protiromský rasismus, homofobie a transfobie, násilný islamismus a džihádismus, levicová bojovnost a další hnutí nastiňují rozsah protidemokratického a nenávistného fenoménu," vysvětlil.

„Žít demokracii"

Mluvčí následně pro EuroZprávy.cz zdůraznil, že je klíčové, aby stát a občanská společnost této hrozbě čelily společně.

„Každý den mnoho iniciativ, asociací a oddaných občanů po celém Německu aktivně pracují s cílem vytvoření rozmanité, nenásilné a demokratické společnosti," podotknul.

Právě boj proti extremismu a za podporu demokracie se dle jeho slov německé ministerstvo pro rodinu, seniory, ženy a mládež snaží všemi dostupnými prostředky podporovat v rámci projektu s názvem „Demokratie leben!" („Žít demokracii!").

Tento program by měl dle slov německé ministryně Manuely Schwesigové posílit občanskou společnost „v boji proti jakýmkoliv tendencím v rámci země, které jsou protidemokratické a pohrdají lidskými právy".

Tento program by se měl do boje proti radikalizaci zapojovat jak na lokální úrovni, tak i regionální a státní. Práce na lokální úrovni by pak měla umožnit lepší řešení daného konkrétního problému.

Související

Tomáš Zdechovský /KDU-ČSL/ Rozhovor

Muslimské bratrstvo bych v EU zakázal, říká Zdechovský. Financování radikálů a extremistů musí skončit

EXKLUZIVNĚ Z BRUSELU - Evropské peníze končí v některých případech u radikálů či extremistů, dokonce i u teroristů. Přímo v Evropském parlamentu na to poukázal český europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který poskytl rozhovor pro EuroZprávy.cz u příležitosti konference nazvané Radikalizace a extremismus: Jak EU financuje svou vlastní hrozbu. Řeč přišla i na současnou migrační vlnu, která zatěžuje Česko.
Tomáš Zdechovský uspořádal v Evropském parlamentu konferenci o radikalizaci a extremismu. (25.10.2022)

Na stopě milionů eur z EU, které končí u teroristů a radikálů. Zdechovský si pozval experty, aby upozornil na závažný problém

EXKLUZIVNĚ Z BRUSELU - Terorismus momentálně není pro Evropskou unii tématem číslo jedna. Přišla totiž nejprve pandemie covidu-19, pak zase válka na Ukrajině. Stále jde ale o hrozbu, kterou se nevyplatí přehlížet. V úterý se proto v útrobách Evropského parlamentu uskutečnila z iniciativy českého europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) konference o radikalizaci a extremismu.

Více souvisejících

radikalizace Německo rozhovor

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 37 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy