Abdeslam odmítá mluvit, první výslech ve Francii byl ukončen

Paříž - Ve Francii dnes začal první výslech Salaha Abdeslama (26) podezřelého z přípravy pařížských útoků. Soudci chtějí objasnit jeho roli v atentátech a vnést jasno do některých dosud zamlžených momentů celé akce. Terorista ovšem odmítl vypovídat.

Abdeslam dorazil z věznice Fleury-Mérogis stojící jižně od francouzské metropole k pařížskému soudu v 7:15 v policejním konvoji, na jehož pohyb dohlížel vrtulník.

Zdroj: YouTube

Ačkoli se podle AFP předpokládalo, že výslech potrvá celý den, byl zanedlouho ukončen, neboť Francouz marockého původu odmítl vypovídat. "Odmítl rovněž sdělit, co jej vede k tomu, že využil práva nevypovídat. Stejně tak nechtěl potvrdit výpovědi, které předtím učinil před policií a před belgickým vyšetřujícím soudcem," uvedla v prohlášení prokuratura.

Abdeslamův advokát Frank Berton uvedl, že jeho klient chce vypovídat později a že je potřeba "dát mu čas". Problémem podle obhájce může být umístění ve zmíněné věznici, kde je jeho cela 24 hodin denně sledována kamerou, kvůli čemuž zadržovaný "není v dobrém stavu". Berton novinářům řekl, že chce na toto téma hovořit s ministrem spravedlnosti.

Podle vyšetřovatelů mohla být tragická bilance listopadových útoků ještě vyšší, kdyby šestadvacetiletý obyvatel neblaze proslulé bruselské čtvrti Molenbeek na poslední chvíli necouvl ze svého vlastního sebevražedného výbuchu.

Dnešní výslechy očekávají rovněž příbuzní pařížských obětí, kteří jsou však k Abdeslamovu příslibu spolupráce skeptičtí. "Neslibuji si od toho moc. Ať mi nikdo neříká, že nevěděl o útocích, které se staly v Bruselu 22. března. A když byl pár dní předtím vyslýchán v Belgii, nic neřekl," řekl podle listu Le Figaro zástupce několika rodin obětí Jean Reinhart.

Syna marockých přistěhovalců Abdeslama zadržela belgická policie 18. března v Bruselu a do Francie byl vydán 27. dubna. Tamní prokuratura následně jediného přeživšího z pařížských útoků obvinila z členství v teroristické organizaci, z vražd, z únosu a z držení výbušnin a zbraní.

Související

Salah Abdeslam

Belgie odsoudila teroristy z Bruselu. Abdeslam vyvázl bez dalšího trestu

V Belgii skončil největší kriminální proces v historii země. Soud v pátek rozdal tresty pro pachatele teroristických útoků v Bruselu v roce 2016, padlo i doživotí. Mezi obviněnými, kteří byli v červenci uznáni vinnými, byl i útočník z Paříže Salah Abdeslam, který vyvázl bez dalšího trestu. 

Více souvisejících

Salah Abdeslam (terorista) Teroristické útoky v Paříži (13. 11. 2015) Francie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

před 3 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

včera

Donald Trump

Trump opět vystoupí na zasedání NRA, asociace držitelů zbraní v USA

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystoupí na výročním zasedání vedení Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Půjde o jeho deváté vystoupení na akci vlivné lobbistické skupiny, informovala agentura Reuters. Od Trumpa se v USA čeká, že bude ostře vystupovat proti novým omezením vlastnictví střelných zbraní. 

včera

Medvěd hnědý, ilustrační foto

Medvěd Wojtek. Zvíře, které před 80 lety pomohlo vybojovat vítězství v bitvě o Monte Cassino

V poslední době k nám ze sousedního Slovenska přicházejí zprávy o napadení lidí medvědem. Soužití člověka a medvěda je doloženo již z dob pravěku, postupem času si toto zvíře lidé dokázali i ochočit. Toho je důkazem například medvěd Wojtek, který se uplatnil v armádě za druhé světové války. Přesně před 80 lety pomohl porazit nacistická vojska v bitvě o Monte Cassino.

včera

včera

včera

Dosud neporažené Švýcarsko si smlslo na neškodném Dánsku, Švédové rozhodli třemi góly během 26 vteřin

Jasnými výsledky skončily sobotní polední zápasy. Zatímco ve skupině A potvrdili Dánové, že se jim na tomto MS i přesto, že se zřejmě vyhnou sestupu, jinak herně nedaří a s favorizovanými Švýcary nakonec prohráli jasně 0:8, v ostravském duelu proti sobě nastoupili suverénně působící Švédové proti obhájcům bronzu z Lotyšska. Ani tento pobaltský účastník přes počáteční vyrovnaný hokej nenašel recept na švédskou reprezentaci, která v tomto utkání přečkala pětiminutové oslabení a po něm rozhodla třemi brankami v rekordním rozmezí 26 sekund. Švédové nakonec vyhráli 7:2 a stejně jako Švýcaři ve skupině A i oni se můžou zatím těšit z neporazitelnosti.

Zdroj: David Holub

Další zprávy