Zdravá strava? Vše je jinak, stali jsme se obětí obrovského experimentu, burcuje nová zpráva

Londýn – Zdá se to být naprosto jasné – pokud si chce člověk udržet dobrou postavu a zůstat zdravý, musí si dávat pozor na tučná jídla. Zpráva, kterou vypracovaly britské společnosti National Obesity Forum a Public Health Collaboration, ale varuje, že je vše poněkud jinak. Informoval o tom deník The Guardian.

„Jedením tuku neztloustnete"

Zpráva varuje, že doporučování nízkotučných diet a snižování cholesterolu má „katastrofální následky na lidské zdraví". Zpráva také obviňuje hlavní zdravotnické organizace z toho, že spolupracují s potravinářským průmyslem.

Podle zprávy soustředění se na nízkotučné diety nijak nepomáhá snížit rizika vzniku obezity. Důležitější by podle ní měla být konzumace zdravých jídel bez aditiv – například masa, ryb a mléčných produktů – a zdravých tučných potravin, jako je například avokádo.

Zpráva tvrdí, že „jedením tuku neztloustnete" a že nasycené tuky nezpůsobují srdeční onemocnění. Plnotučné mléčné produkty, včetně mléka, jogurtů a sýrů, pak podle ní srdce mohou naopak chránit a mohou i snížit riziko vzniku obezity.

Tuk je náš přítel?

Varuje také, že by se lidé měli vyhnout produktům, které jsou označovány jako nízkotučné nebo s nízkým obsahem cholesterolu. Dále radí vyhýbat se konzumaci cukru a popírá, že by cvičení mohlo vyvážit špatné stravování.

„Nejpřirozenější a nejvýživnější dostupné potraviny – maso, ryby, vejce, mléčné produkty, ořechy, semínka, olivy, avokáda – obsahují nasycené tuky. Neustálá démonizace všudypřítomného přírodního tuku odrazuje lidi od vysoce výživné a zdravé stravy," varuje zpráva.

Lékaři, kteří se na tvorbě zprávy podíleli, tvrdí, že doporučované rady ohledně stravování prokazatelně nefungují, protože se procento obézních lidí neustále zvyšuje.

Doktor Aseem Malhotra, kardiolog a zakladatel organizace Public Health Collaboration, se domnívá, že současné rady ohledně stravování, které doporučují nízkotučné potraviny, jsou „možná největší chybou v historii moderní medicíny, která má ničivé dopady na veřejné zdraví".

Pro i proti

S tím souhlasí například i profesor Iain Broom z Univerzity Roberta Gordona v Aberdeenu. „Pokračující politika doporučování potravin, které mají vysoký obsah sacharidů a nízký obsah tuku a kalorií, jako ‚zdravé stravy' je naprosto chybná. Naše populace se na dobu téměř 40 let staly oběťmi nekontrolovaného globálního experimentu, který se strašlivě pokazil," uvedl.

Jiní odborníci ale zpochybňují závěry této zprávy a tvrdí, že rady ohledně stravování, které jsou nyní doporučovány, jsou podložené výzkumem, zatímco tuto zprávu obviňují z nedostatku důkazů. Varují, že vyzývání k vyšší konzumaci tuku může mít neblahé následky na veřejné zdraví.

I tak ale tato zpráva představuje důležitý protinázor, který naznačuje, že pevně zažité představy o zdravém stravování nemusí být zcela správné.

Související

Více souvisejících

zdraví stravování obezita, nadváha, hubnutí

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy